Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Brexit: kansen én bedreigingen voor de visserij

2 min read

Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Rupert Matthews (UK Conservative)

Brussel, 25 april 2018 – Vandaag was er een brede discussie over Brexit en visserij in het Europees parlement. Georganiseerd door 2 Europarlementariërs uit dezelfde (ECR) fractie: Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Rupert Matthews ( UK Conservative).

Van Dalen: ‘ Duidelijk is dat de Brexit voor de visserij kansen biedt, maar zeker ook bedreigingen. De uitdagende kans is, dat ook na 2020 er duurzaam gevist moet blijven worden. Die wil en inzet is er aan beide zijden van Het Kanaal. De bedreiging is dat de Brexit uitmondt in frictie en ruzie, waarbij er niet langer wordt samengewerkt. Dat geeft voor zowel de visserij en de handel veel onzekerheid, tegenwerking en meer profijt voor niet EU-landen die hun marktaandeel kunnen vergroten. Niet alleen omdat we dan gezamenlijk geen deel meer uit maken van die ene interne markt, maar ook omdat visserij-voorschriften voor gezondheid en kwaliteit uit elkaar kunnen gaan lopen. Dat zou voor de consument veel verwarring kunnen gaan geven’.

In de bijeenkomst waren tal van nationale en internationale organisaties vertegenwoordigd

Matthews is uitgesproken voorstander van de Brexit. Van Dalen: ‘Mede daarom vond ik de bijeenkomst vandaag van groot belang. Ik beschouw de Brexit als een ramp die én politiek én economisch nadelig gaat uitpakken voor alle betrokkenen. Maar, de EU en het Verenigd Koninkrijk moeten ook na 2020 samen verder. We moeten elkaar blijven opzoeken en spreken. Daar zijn collega Matthews en ik vandaag mee begonnen. We moeten niet met de ruggen naar elkaar komen te staan, maar samenwerken. Juist en vooral omdat we samen een gemeenschappelijke, visrijke zee delen: de Noordzee’.

In de bijeenkomst waren tal van nationale en internationale organisaties vertegenwoordigd. Onder andere van de Europese organisatie van visproducenten en -handelaren, Visned ( NL kotterorganisatie), de Visserijorganisatie van de Clyde River, de PFA (Europese pelagische visserij organisatie) en ook wethouder Post van Urk. Alsmede een tiental Europarlementariërs uit Nederland, het VK en Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *