Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Massa puimsteen dobbert in Oceaan

1 min read

De massa puimsteen gefotografeerd vanuit de ruimte, foto NASA

In de Stille Oceaan drijft een gigantische massa puimsteen richting het Great Barrier Reef, voor de oostkust van Australië.

Het puimsteen is ontstaan door een onderzeese vulkaanuitbarsting in de buurt van de eilandengroep Tonga, in de Stille Oceaan. Onder water vormt de lava zich tot de lichte, poreuze steen die naar het wateroppervlak drijft.

De steenmassa beslaat zo’n 150 vierkante kilometer. Dat is te vergelijken met 20.000 voetbalvelden of anderhalf keer de stad Utrecht. In de stenen nestelt zich een scala aan micro-organismen, waarvan een deel naar verwachting het Australische rif zal bereiken.

Universitair docent tropische mariene biologie Lisa Becking van Wageningen University spreekt van een bijzonder natuurverschijnsel. “Niet alleen vanwege de grootte van het gebied, maar ook omdat de stenen fungeren als een taxi voor dieren, planten en bacteriën. Want tijdens hun tocht over de Stille Oceaan neemt het geheel de larven van allerlei onderwatersoorten met zich mee,” legt ze uit.

De stenen hebben nog een lange tocht voor de boeg: de komende maanden zullen ze het eilandengroep Nieuw-Caledonië en de oostelijke Koraalzee passeren. Na ongeveer zeven maanden en duizenden kilometers komen de nog drijvende stenen terecht voor de Australische kust. Kijk onder een video gemaakt door Shannon Lenz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *