Nieuwe visafslag in Oostende officieel geopend
2 min readIn Oostende is de nieuwe visafslag operationeel. Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter is het nieuwe gebouw iets kleiner dan het voorgaande, maar het moet ervoor zorgen dat alles efficiënter gaat verlopen.
Het kostenplaatje van de nieuwe visafslag bedraagt 5,5 miljoen euro. Daarnaast werd ook tien miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe loodsen, het veilsysteem, automatisaties en databeheer op de site. De Vlaamse Visveiling wil in totaal elk jaar 17.000 ton vis veilen, verdeeld over beide afslagen in Zeebrugge en Oostende.
De bouw van de nieuwe visafslag in Oostende heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Enerzijds werd er getwijfeld aan het nut van een tweede grote visafslag, naast die in Zeebrugge, en anderzijds wilden veel Oostendenaars hun stukje historie niet kwijt. Toch kwam het nieuwe gebouw er.
“Hiermee komen we de engagementen na die zijn gesloten bij de fusie van de vismijn in Oostende en Zeebrugge in 2010: de continuïteit van de visserij in Oostende en de realisatie van een nieuwe vismijn”, zei voorzitter van de Vlaamse Visveiling, Piet Vanthemsche, eerder al.
Een groot deel van de oude afslag – die gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog – werd gesloopt, maar de historische gevel werd behouden. In het nieuwe gebouw kunnen zowel vaartuigen als vrachtwagens snel gelost worden.
Wanneer de vis gelost is, word deze in een aparte loods gesorteerd. Daarna wordt de vis onmiddellijk in de koeling gezet. Het gekoelde gebouw zorgt ervoor dat de vis doorheen het hele proces koud genoeg blijft. Zo blijft de kwaliteit van de vis beter bewaard.
De Vlaamse Visveiling wil in totaal elk jaar 17.000 ton vis veilen, verdeeld over de afslagen in Zeebrugge en Oostende. Dat levert een omzet op van ongeveer 67 miljoen euro. Dat is het minimum om beide afslagen te kunnen openhouden.
“Met de brexit kan dit streefdoel in het gedrang komen. We hebben er alles aan gedaan om ons daar goed op voor te bereiden”, zegt voorzitter Piet Vanthemsche. Maar hij stelt dat er bij een harde brexit toch overheidssteun nodig zal zijn.
Naast de visserijactiviteiten wil de nieuwe afslag in Oostende ook nevenactiviteiten ontwikkelen. Zo wil men een nieuwe dynamiek creëren door nieuwe maricultuur projecten kansen te geven.
Maricultuur staat voor aquacultuur, kweken van vis, op zee. Daarnaast komt er ook een Fish, Food en Meet Market die de naam De Cierk krijgt. Die zal verschillende winkels met zorgvuldig geselecteerde premium producten onder één dak combineren met belevingsruimtes voor evenementen en een kookatelier.[Bron: Vilt]