Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

OVV waarschuwt voor grote zeeschepen bij Waddenkust

1 min read

Het vrachtschip MSC Zoe verloor in januari 342 containers

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft (OVV) het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de kustwacht en reders een tussentijdse waarschuwing gegeven voor het varen met zeer grote schepen op de zuidelijke vaarroute nabij de Waddeneilanden (verkeersscheidingsstelsel Terschelling-German Bight ten noorden van de Waddeneilanden).

De Onderzoeksraad voert momenteel onderzoek uit naar aanleiding van de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. Op basis van voorlopige modelberekeningen en bassinproeven blijkt dat op deze route bepaalde wind- en golfcondities en getijde kunnen leiden tot grote domp- en slingerbewegingen, die de veilige afstand tussen het schip en de zeebodem in gevaar brengen.

Voor schepen met afmetingen vergelijkbaar met die van MSC Zoe ontstaat daarmee het risico van contact of bijna-contact met de zeebodem.

Naar verwachting wordt het eindrapport naar aanleiding van de overboord geslagen containers in het voorjaar van 2020 gepubliceerd. Bekijk hier de onderzoekspagina. [Bron]

Honderden containers overboord

Het vrachtschip MSC Zoe verloor in januari 342 containers. Door stroming kwam de lading van een aantal containers terecht op de Waddeneilanden. Er worden nog altijd tientallen containers in de Noordzee vermist.

Onder de waarschuwing van de OVV aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *