Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe UK-205 gedoopt in haven van Scheveningen

1 min read

Vrijdagmiddag is de nieuwste aanwinst van het Urker bedrijf Ekofish Group in de haven van Scheveningen voor het hoofdkantoor van rederij W. van der Zwan & zn, gedoopt.

De officiële doophandeling werd verricht door Nanou Beekman, directeur Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De UK-205 heeft als naam ‘Spes Nova’ meegekregen, wat ‘nieuwe hoop’ betekent. De dieselelektrische voortgestuwde twinrigger/flyshooter is 32 meter lang en 9,60 meter breed met een compleet nieuw eigentijds ontwerp.

Het schip heeft opvallende lijnen en een scherpe boeg. De twinrigger/flyshooter is ontworpen door Vripack Yachting (Sneek) en gebouwd bij Maaskant Shipyards. Op het innovatieve schip wordt de gevangen vis direct gekoeld in een watertank, elektrisch verdoofd en daarna gestript.

Naast de dieselelektrische voortstuwing heeft de UK-205 een intelligent energie-terugwinsysteem aan boord. De in batterijen opgeslagen energie zorgt ervoor dat het schip liggend in de haven en eventueel varend volledig emissieloos is. De kiellegging voor de UK-205 Spes Nova vond plaats op 16 mei 2018 in Gdansk (Polen)

De Ekofish Group heeft eerder dit jaar bij Maaskant Shipyards getekend voor een vervolgopdracht, een kopie van de UK 205 ‘Spes Nova’. Deze nieuwbouwer krijgt de naam ‘Turma Nova’. De oplevering van dit schip is voorzien in het eerste kwartaal van 2020.

Kijk onder 2 video’s gemaakt door Jaco Roeleveld van de doop, en eerdere opnames van de optuiging en het naar buiten varen van de nieuwe UK-205 SPES NOVA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *