Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorse visexport bereikt een record van bijna 11 mld Euro

3 min read

De viskwekerijen in NOORWEGEN genoten het beste jaar ooit in 2019 met exportverkopen die een record van 10,8 miljard euro (107,3 mld NOK) bereikten ondanks iets lagere volumes.

En het is duidelijk dat aquacultuur, en met name gekweekte zalm, de grote geldmaker is, die meer dan tweederde oftewel 7,7 miljard Euro levert (76,5 mld NOK). Het is ook duidelijk dat wanneer de zalmprijzen in de zomer niet waren gedaald, het totaal nog indrukwekkender zou zijn geweest.

Tom-Jørgen Gangsø, directeur marktinzicht en markttoegang bij de Norwegian Seafood Council, zei: ‘We hebben een prijsstijging gezien voor verschillende van onze belangrijkste commerciële soorten, naast de zwakke Noorse kroon en de markttoegang die relatief goed is. “Kort gezegd heeft dit geleid tot een sterke vraag en hogere prijzen voor Noorse viskweek.”
Renate Larsen, CEO van de NSC, voegde eraan toe: ‘Consumenten over de hele wereld willen gezond, duurzaam voedsel met een goede smaak en dat beantwoordt aan de Noorse viskweek op een zeer goede manier. Zowel de aquacultuursector als de visserijsector hebben bijgedragen tot een recordhoogte van de exportwaarde voor 2019. ’

De relatie tussen aquacultuur en visserij is weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. De waarde van de aquacultuur bedroeg 71 procent van de totale omzet, terwijl het volume minder dan de helft bedroeg met 44,6 procent. De waarde steeg met acht procent of NOK 5,6 miljard.

Conventionele visserij was goed voor 29 procent of 30,8 miljard NOK (een stijging van 10 procent ten opzichte van 2018) van de totale exportwaarde van zeevruchten en 55,4 procent in volume (10 procent minder), wat een sterke stijging van de kabeljauwprijzen weerspiegelt.
Zalm behaalde de grootste omzet met 72,5 miljard NOK (bijna € 7,4 miljard) op volumes van 1,1 miljoen ton, een stijging van zeven procent en zes procent hoger in volume.

Analist Paul T. Aandahl zei: ‘In 2019 zagen we een aanzienlijke groei in de handel in kweekvis tussen Noorwegen en China. Geleid door een verdubbeling van de export van verse zalm, betekent dit een waardestijging van 1,5 miljard NOK.’
Forel is de tweede belangrijke aquacultuursoort. In 2019 werd ongeveer 59.600 ton forel geëxporteerd met een waarde van 3,7 miljard NOK. Het volume steeg met 29 procent, terwijl de waarde met 707 miljoen NOK steeg, of 24 procent vanaf 2018.
‘Op het grote geheel volgt de forelprijs de prijs van zalm. Dat is de reden waarom de prijs van forel op bijna hetzelfde niveau bleef als in 2018, ondanks een relatief grote volumegroei, voegde Aandahl toe.
Voor de vissector was kabeljauw de grootste in waarde gemeten soort. De export van kabeljauw bedroeg 181.000 ton, terwijl de waarde NOK 10,1 miljard bedroeg.
Het volume daalde met acht procent, terwijl de waarde steeg met 660 miljoen NOK, of zeven procent.

Analist Ingrid K. Pettersen zei: ‘De reden voor de daling van het exportvolume voor kabeljauw is sinds het piekjaar 2013 de quota verlaagd. ‘Een aanzienlijke prijsstijging voor alle belangrijke kabeljauwproducten is daarom een ​​belangrijke reden voor de waardegroei. “De daling van het volume, goed geholpen door een zwakke Noorse kroon en groei van de vraag, verklaart de prijsstijging.”
Hans Frode Kielland Asmyhr, gezant van de Noorse visvereniging in Groot-Brittannië, zei: ‘In het VK is het hele jaar door een aanzienlijke groei van de vraag naar in de zeegevroren kabeljauw geweest en we zien duidelijk dat de markt bereid is meer te betalen voor de kwaliteit aangeboden door Noorse exporteurs. ‘

De omzet in schelvis was vijf procent meer waard met 1,8 miljard NOK.

De makreelexport kende ook een superjaar en was 4,3 miljard NOK waard, een stijging van 12 procent, terwijl de export van garnalen (garnalen) 1,1 miljard NOK opleverde, een stijging van meer dan 30 procent. Koningskrab met 642 miljoen NOK was een andere grote verkoper voor de schelpdiersector. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *