Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vlaamse visserijsector mag grotere vaartuigen in gebruik nemen

2 min read

Illustratie van de nieuwe Z19, een hekkotter met een lengte van 34,5 meter en 8 meter breed die de Belgische werf Bema in Oostende gaat bouwen.

De nieuwe vaartuigen van de Vlaamse vissersvloot mogen in de toekomst een groter volume hebben. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits beslist. Het groter volume wordt toegestaan in het kader van veiligheid, arbeidsomstandigheden en vistechnieken als een vaartuig wordt vervangen.

Momenteel bestaat de Vlaamse vissersvloot uit 65 actieve vaartuigen. Een aantal nieuwe vaartuigen zijn op komst. Europa bepaalt wat het volume voor de hele vloot mag zijn.

Omdat er voor Vlaanderen nog marge is vraagt de visserijsector om een verhoging van het volume bij de vervanging van vaartuigen. De verhoging is nodig in het kader van veiligheid, gebruik van verschillende vistechnieken, opslag- en leefruimte en bemanningscomfort en -hygiëne. Ook de verplichting om bijvangsten aan land te brengen en het feit dat de kajuiten zich niet meer onder de waterlijn mogen bevinden spelen een rol. Er zijn ook vissers die vrijwillig afval meebrengen aan land.

De Vlaamse Regering gaat ermee akkoord dat nieuwe vissersvaartuigen een groter volume van maximum 20% mogen hebben. Het gaat zowel over grote als kleine vaartuigen.

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits: “Onze vissersvloot is niet zo groot, maar toont veel veerkracht. Om te voldoen aan veilige arbeidsomstandigheden en om in te spelen op vistechnieken mogen in de toekomst bij vervanging van vaartuigen een groter volume hebben. De visserijsector is zelf ook vragende partij omdat ze streven naar een leefbare, winstgevende Vlaamse visserijsector die zorgt voor een veilige en sociale tewerkstelling en die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en klimaat.” [Bron]

Kijk hier een video reportage op focus-wtv.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *