Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers geweerd uit wateren rond Britse Kanaaleilanden

1 min read

De Franse CN 922409 L’Amarante, foto Filip Cordenier

De Britse Kanaaleilanden Guernsey, Alderney en Sark hebben Franse vissers de toegang tot hun wateren verboden. Franse vissers zijn woest en blokkeren op hun beurt de havens voor hun Britse concurrenten, die hun gevangen vis wel gewoon op de Franse visafslagen willen verkopen.

Franse vissers uit Bretagne en Normandië mogen sinds 1 februari hun netten niet meer laten zakken in de wateren rond de Britse Kanaaleilanden Guernsey, Alderney en Sark, zo schrijft de BBC.

De Britten houden officieel tot het einde van het jaar de kustwateren open voor Europese vissers, tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt over het visserijbeleid. Maar Guernsey, Alderney en Sark zijn geen onderdeel van de Europese Unie.

Visserijverdrag

De Kanaaleilanden konden terugvallen op het Visserijverdrag van Londen uit 1964, maar dat is na de Brexit op 31 januari niet meer geldig.

Pas tien dagen voor de Brexit werd het bestuur van Guernsey hiervan op de hoogte gesteld door de Britse regering, zegt buitenlandminister Jonathan Le Tocq van het Brits Kroonbezit tegen de BBC. Er restte Guernsey geen andere optie dan de territoriale wateren dicht te gooien op 1 februari, tot verrassing van de Franse vissers.

Oplossing

Een oplossing is in zicht, aldus de Franse landbouwminister Didier Guillaume tegen persbureau Reuters. Franse vissers zouden deze week weer toegang krijgen tot de wateren rond de Kanaaleilanden. Luister hier op BNR radio : Franse vissers woest op Britten

Video: French fishermen temporarily lose access to Guernsey waters in Brexit aftermath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *