Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Pleidooi voor Noordzeevis, juist nu!

3 min read

Verse Noordzeevis in de viswinkel of op de markt, foto Nederlands Visbureau.

Koop in deze crisistijd vis uit eigen vijver, adviseert visserijkenner Willem den Heijer. Vergeet alle kweekvis uit verre oorden, maar wijs kennissen en relaties erop dat er vis in de Noordzee rondzwemt die smakelijk is en supergezond. Nederlandse vissers kunnen daar zorg voor dragen.

Door Willem den Heijer

We zitten in een gezondheidscrisis die zijn weerga niet kent, of eigenlijk aan het begin van een gigantische financiële crisis als gevolg van de uitbraak van het Corona-virus. Het ziet ernaar uit dat een economische catastrofe onafwendbaar is. Op korte termijn gloort er weinig hoop. Zeker na de maatregelen die de regering op zondag 15 maart heeft opgelegd.

Geen voedselschaarste

We gaan nog een uiterst onaangename tijd tegemoet, waarin bedrijven zullen omvallen en mensen hun baan gaan verliezen. Vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van voedselschaarste. In dat licht bezien, is het recente hamsteren van voeding mijns inziens een misdrijf. Verder zijn er toch nog zaken waar ik mij mateloos aan erger en die ook de visserij niet ongemoeid laten.

Vishandelaren

Op vrijdag 13 maart hoor ik dat de Rotterdamse markt niet opengaat teneinde verdere verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Bij visgroothandelaren in Scheveningen bleven daardoor pallets met verse zeevis die besteld waren, staan. Ambulante handelaren hadden nauwelijks tijd om hun bestellingen te cancelen. Maar het laat zien hoe lokale overheden de kleine middenstander de nek omdraaien en tegelijkertijd de grote supermarktketens ongemoeid laten.

Kleine ondernemers

Natuurlijk komen er honderden bezoekers op de Rotterdamse markt. Maar dat geldt ook voor grote supermarkten als Aldi, Lidl, Jumbo, AH en Hoogvliet. Alsof daar geen besmetting kan plaatsvinden. Karretjes, boodschappenmandjes en inpakbalies zijn verre van steriel. Die zijn er op de markt juist niet. Daar beperkt een eventuele besmetting zich louter bij het afrekenen. Ondertussen noteren de supermarkten topomzetten, als gevolg van een uiterst ongepast koopgedrag bij consumenten, want er is helemaal geen voedselschaarste. De kleine ondernemer delft het onderspit. In een woord schandalig!

Cruciale beroepen

Mijn irritatie nam nog verder toe toen ik op maandag 16 maart op Teletekst een bericht las van onze overheid over ‘cruciale beroepsgroepen die de samenleving draaiende moeten houden tijdens de Coronacrisis’. Daaronder opvallend veel vitale beroepsgroepen die de afgelopen jaren gedemonstreerd hebben voor meer waardering. Dus de overheid weet dus dat het belangrijke beroepsgroepen zijn, maar liet ze wel veelvuldig in de kou staan. De boeren maken ook deel uit van die cruciale beroepsgroepen. De visserij ontbreekt in dat lijstje.

Primaire sector

Dat verbaast mij zeer. De visserij behoort immers tot de primaire sector. Dat landbouw, veeteelt, tuinbouw en visserij tot de primaire sector behoren, is niet zomaar ingegeven. Primair betekent ‘de eerste plaats innemend’ of ‘eerst ontstaan’. Kortom duidelijk. Maar dat de visserij niet opgenomen is in die lijst is absurd. Kan een gevolg zijn van alle negativiteit die de milieuclubs de laatste decennia over vis en de visserij geventileerd hebben.

Gezonde Noordzeevis

Daarom wordt het tijd dat Noordzeevis juist nu in de schijnwerpers gezet moet worden. Van het Nederlands Visbureau hoef je nu geen professionele reclamecampagne te verwachten, want daar is de tijd te kort voor, maar het zou wel mooi zijn als er op sociale media een ‘campagne’ geïnitieerd zou worden die zoveel mogelijk gedeeld wordt. Vergeet alle kweekvis uit verre oorden, maar wijs uw kennissen en relaties erop dat er vis in de Noordzee rondzwemt die smakelijk en gezond is. Nederlandse vissers kunnen daar zorg voor dragen.

Markten openlaten

Vis uit eigen vijver. Beter kan haast niet. Maar dan moeten de lokale overheden wel de markten in grote plaatsen openlaten, zodat consumenten kunnen kiezen voor voeding, die doorgaans betaalbaarder en gezonder is dan wat er in de grote supermarkten te koop ligt. En daarmee helpen we ook de kleine middenstander in plaats van de supermarktketens die leveranciers uit de primaire sector met lage inkoopprijzen in een wurggreep houden. [EMK via Facebook]

Dus deel deze informatie zoveel mogelijk.

VitamineZee foto EMK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *