Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Coronavirus: Gevolgen voor de visserij en visverwerkende industrie in het VK

2 min read

Scharrelen in Penzance

De coronaviruscrisis heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven in het Verenigd Koninkrijk. Het land is sinds 23 maart in lockdown: de bevolking wordt opgedragen zo veel mogelijk binnen te blijven en niet-essentiële bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten.

In de visserij en visverwerkende industrie is de vraag enorm gedaald of volledig opgedroogd en hebben veel bedrijven acute liquiditeitsproblemen. Er ligt inmiddels wel een steunpakket voor de Engelse visserij klaar.

De Britse regering biedt de Engelse visserij een coronasteunpakket van 10 miljoen pond. Hiervan is 9 miljoen pond gereserveerd voor “direct cash grants” aan visserij- en aquacultuurondernemingen. Voorwaarden voor vissers zijn dat hun vaartuig korter dan 24 meter moet zijn en dat zij in 2019 voor ten minste 10.000 pond aan vis verkochten. De tegemoetkoming wordt berekend op basis van gemiddelde bedrijfskosten in relatie tot de vaartuiggrootte.

De overige 1 miljoen pond is beschikbaar voor projecten die vissers helpen om binnen hun lokale gemeenschap nieuwe afzetmogelijkheden te vinden. De regelingen zullen drie maanden lopen. Het pakket dekt alleen Engeland; de besturen van de andere landen binnen het VK gaan over hun eigen visserijbeleid, maar ontvangen als gevolg van de aankondiging en op basis van afspraken over devolution wel bij elkaar 900.000 pond.

De export van schaaldieren in het bijzonder is zwaar geraakt door de lockdowns in Frankrijk, Italië en Spanje. Prijzen liggen t.o.v. vorig jaar meer dan een derde lager, waarbij geëxporteerde soorten als zeeduivel (monkfish), heek, zeekatten (cuttlefish) en griet (brill) de voornaamste slachtoffers zijn. De National Federation of Fishermen’s Organisations (NFFO) meldt dat veel vissers niet meer uitvaren, om te voorkomen dat de prijs verder wordt aangetast door meer aanlandingen. Veel visserijondernemingen stonden er al voor de virusuitbraak slecht voor nadat zij ook in de stormachtige winter weinig op zee konden zijn.

Op de visveiling van Grimsby is het beeld iets minder zwart: de aanvoer ligt lager, maar er komt vooral per container uit IJsland nog voldoende vis binnen om de markt en de verwerkers in de benen te houden. De prijs van kabeljauw vertoont herstel. Ook de grote visverwerker BirdsEye zegt geen disrupties te ondervinden in z’n internationale aanleveringsketen. Het bedrijf profiteert van een toegenomen vraag, met in maart onder meer een verkoopstijging van 51% voor vissticks, vermoedelijk een gevolg van thuisblijvende scholieren. [Nieuwsbericht Rijksoverheid 28-04-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *