Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

2000 ton blauwe wijting na acht dagen dobberen

2 min read

De Margret EA vaart Norðfjörður binnen om 2000 ton blauwe wijting te lossen. Foto: Guðlaugur Björn Birgisson.

De Margret EA 710 van het IJslandse visbedrijf Samherji, is vorige week maandag in Norðfjörður, IJsland binnengekomen met 2.000 ton blauwe wijting. Deze was gevangen ten zuiden van de Faeröer eilanden.

Het was een zeer ongebruikelijke reis voor de bemanning omdat zij eerst acht dagen op zee hebben liggen dobberen voordat men met de visserij is begonnen.

De Margret EA 710 had de haven van Akureyri, IJsland op 6 april verlaten. Na een korte tussenstop op de Faeröer eilanden is het schip naar zee gegaan.

Vanwege een gebrek aan vis op de visgronden en beperkingen op het aantal IJslandse vaartuigen in het gebied ten zuiden van de Faeröer, is het schip eerst acht dagen blijven drijven.

Zo lang wachten, zonder enige activiteiten, is vrij ongebruikelijk maar de Covid-19-pandemie speelde een belangrijke rol in deze onconventionele reis en het lange wachten op zee, maar ongebruikelijke tijden vragen om ongebruikelijke maatregelen.

De bemanning was voor vertrek gescreend op Covid-19, dus het werd niet haalbaar geacht om naar IJsland terug te varen  en is besloten om betere tijden dan maar af te wachten

“Het was allemaal erg comfortabel. We hadden een fijne quarantaine aan boord. Er was genoeg amusement om het wachten wat aangenamer te maken”, zegt Guðmundur Jónsson de schipper van de Margret EA 710.

De bemanning van Margret EA is uiteindelijk op 16 april met de visserij begonnen en ving in twee dagen een volledige lading van 2000 ton.

Margret EA 710 is een pelagisch schip met een bemanning van negen. Het schip is in 1996 in Flekkefjord in Noorwegen gebouwd en in 2009 verlengd. De maximale lengte van het schip is 73 meter en de breedte is ongeveer 13 meter. Samherji heeft het schip in 2015 gekocht. [Nieuwsbericht Samherji 23-04-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *