Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Radio 1: Hoe komen de mensen in de visindustrie door de coronacrisis heen?

1 min read

Creatieve oplossingen voor de economische gevolgen van de coronacrisis zien we overal. Maar komen we er de crisis mee door? Dat is de vraag.

Hoe groot de gevolgen precies zullen zijn, dat weet niemand. Maar vrijwel iedereen maakt zich zorgen over de toekomst. Heb ik straks nog een baan? Verdien ik dan nog genoeg? Wanneer kan ik mijn beroep weer op een redelijke manier uitvoeren? De roep om vooral niet in paniek te raken is de laatste tijd veel gehoord.

De mensen die in de vis werken, voelen de gevolgen van het virus ook al een tijd. Hoewel de vissers op de boot als het ware al in quarantaine leven, heeft corona aan wal grote gevolgen voor hun inkomsten.

“Waar wij tegenaan lopen, is die vismarkt”, vertelt Johan Romkes, visser uit Urk. “Uiteindelijk moet de vis wel vermarkt worden en dat staat momenteel onder grote druk.”

Vooral de verkoop van vissoorten als tong, tarbot, kreeft en griet is enorm afgenomen nu de restaurants dicht zijn. “Dus wij zijn van tong op schol overgegaan. Dat is meer een divers product voor de retail, het gaat naar de supermarkt en naar het buitenland. De mensen moeten wel blijven eten, dus dat gaat grotendeels door.” Maar Romkes merkt wel een run op schol op zee, waardoor de prijzen gaan kelderen. Klik afbeelding onder en luister een podcast van Radio 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *