Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

ICES wetenschappers vinden pulsverbod onnodig

1 min read

Het Europese verbod op pulsvissen is onnodig, dit stelt de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) in een rapport.

Het Europese verbod op pulsvissen is onnodig, dit stelt de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). De pulsvisserij heeft minder impact op ecologie en milieu dan werd aangenomen.

Pulsvisserij heeft een aantal evidente voordelen, omdat het pulstuig boven de zeebodem zweeft word er 40 procent minder brandstof gebruikt en is er dus ook 40 procent minder CO2-uitstoot per schip.

Nederland had om advies van ICES gevraagd. Vooral de Nederlandse vissers maakten de afgelopen jaren veel gebruik van de puls techniek, De Europese Unie heeft het pulsvissen vorig jaar verboden na een circus vertoning van de Franse milieuorganisatie Bloom in het Europese parlement, Volgens Bloom zou de pulsvisserij ecologisch onverantwoord zijn.

Dat klopt niet, zeggen de wetenschappers bij ICES. Pulsvissen is een verantwoord alternatief voor de traditionele boomkor. Ze baseren zich op een rapport dat is geschreven door een team onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Adriaan Rijnsdorp.

Naar het rapport van Rijnsdorp dat vandaag wordt gepubliceerd werd lang uitgekeken. Nederland had pas na verschijning van dit rapport beslissingen willen nemen over de pulsvisserij.

Download hier het ICES rapport

Lees ook: ICES advies voor pulsvisserij vrijgegeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *