Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

EU verhoogd visserijfonds (EFMZV) met 500 miljoen euro

2 min read

Voor veel kustgemeenschappen, die voor hun levensonderhoud sterk afhankelijk zijn van de visserij, was en is de sociaaleconomische impact van de coronaviruscrisis dramatisch.

Europees commissaris Virginijus Sinkevičius voor Milieu, Oceanen en Visserij, heeft dinsdag tijdens een persconferentie het besluit van de Commissie toegelicht om het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij (EFMZV) met 500 miljoen euro te verhogen.

De aanvullende financiering maakt deel uit van het herstelpakket en volgt op eerdere steunmaatregelen van de EU om de onmiddellijke sociaaleconomische gevolgen voor de sector te verlichten.

De Commissie zal nauw samenwerken met de EU-landen om ervoor te zorgen dat de aanvullende financiering bijdraagt ​​tot een snel herstel, in overeenstemming met de Europese Green Deal en de ambities van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Voor veel kustgemeenschappen, die voor hun levensonderhoud sterk afhankelijk zijn van de visserij, was en is de sociaaleconomische impact van de coronaviruscrisis dramatisch. Door de blokkering en verstoring van de Europese markt voor visproducten had het bedrijfsleven te maken met ernstige verliezen.

Nu de economische activiteit langzaam weer aantrekt, gaat de Commissie over naar een tweede fase, namelijk het herstel ondersteunen. Vorige week presenteerde de Commissie het herstelinstrument, bestaande uit nieuwe financiering op de financiële markten (Next Generation EU) en een versterkte lange termijn begroting voor 2021-2027.

Als onderdeel van het voorstel wordt de EFMZV-begroting verhoogd met nog eens 500 miljoen euro. Dit is een stijging van meer dan 8% in vergelijking met het budget dat oorspronkelijk was voorgesteld voor het EFMZV in 2018.

Dit extra geld is voor de programma’s van de lidstaten voor de periode 2021-2024. De lidstaten zullen deze investering moeten gebruiken naar de doelstellingen van het Europese herstelplan. De Commissie zal nauw met hen samenwerken tijdens de voorbereiding van de toekomstige generatie EFMZV-programma’s.

Met het herstelplan wil de Commissie de korte termijn schade van de crisis herstellen door te investeren in een duurzame en eerlijke toekomst voor Europa. In dit verband moeten investeringen die door het EFMZV worden ondersteund, de veerkracht van de sector versterken en bijdragen aan de Europese Green Deal, met inbegrip van de strategieën 2030 Biodiversiteit en de Farm to Fork, evenals de circulaire economie.

Bovendien moet alle EFMZV-financiering de verwezenlijking van economische, sociale en milieudoelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid blijven bevorderen. [Nieuwsbericht Europese Commissie 02/06/2020]

Meer informatie

Verklaring van commissaris Virginijus Sinkevičius

Vragen en antwoorden over de EU-begroting: het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het gemeenschappelijk visserijbeleid

Herstelplan voor Europa

Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *