Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

TX 36 vangt zeldzame parasitaire pissebed

2 min read

De TX36 heeft een mul gevangen met een vastzittende pissebed op zijn kop, foto bemanning van de TX36

Het is niet prettig voor de vis, maar veroorzaakte groot enthousiasme bij de biologen: onlangs ving de TX36 een mul met een vastzittende pissebed op zijn kop.

De meeste pissebedden zijn onschuldige afvaleters, maar deze hoort bij een groep parasitaire pissebedden. Het is pas de tweede keer dat deze soort in de Noordzee is gezien.

Parasitaire familie

De pissebed hoort tot de familie Cymotoidae, waar verschillende soorten parasitaire pissebedden onder vallen. Er zijn zowel zoet- als zoutwater soorten in deze familie. De dieren leven van het bloed van vissen. De nu gevonden zeepissebed, Anilocra frontalis, zat vastgebeten in de mul. Het tweede deel van zijn soortsnaam, frontalis, verwijst naar de plek waar hij altijd gaat zitten: frontaal, dus bij de kop van de vis.

Niet dodelijk

Vissen die het slachtoffer zijn van parasitaire pissebedden, leven gewoon door. Ze zullen er wel last van ondervinden en minder hard groeien, maar ze gaan er niet dood aan. Het meest tot de verbeelding sprekende lid van de familie Cymotoidae is een pissebed die de plek van de tong van een vis inneemt. Daartoe bijt hij eerst de tong af. Hiermee vergeleken was de gevangen mul nog goed af!

Deskundige nodig

De bemanning van de TX36 stuurde de foto van de mul met de pissebed naar Ecomare. De daar werkzame biologen hebben een deskundige geraadpleegd om de soort te achterhalen, omdat deze pas één keer eerder in de Noordzee is gevonden. Vanwege de zeldzaamheid van de vondst is hij aan Naturalis aangeboden. Hij wordt nu nog in de vriezer bewaard. [Nieuwsbericht Ecomare 3 juni 2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *