Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zwarte dag voor brexitonderhandelingen

2 min read

Een no deal brexit lijkt door de houding van Groot-Brittannië onvermijdelijk. Dat is de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de persconferentie van brexitonderhandelaar Michel Barnier.

“De vierde onderhandelingsronde tussen de EU en het VK lijkt vastgelopen: er is geen vooruitgang geboekt. De Britten zijn zelfs gaan afwijken op eerder overeengekomen politieke afspraken (backtracking). Deze halsstarrige en onverantwoorde houding zorgt uiteindelijk voor verliezers aan beide zijden van Het Kanaal. Dit is een zwarte dag voor de brexitonderhandelingen”, aldus Van Dalen.

Alleen van topoverleg later deze zomer tussen Michel (Europese Raad), Von der Leyen (Europese Commissie) en Johnson (Britse premier) is hopelijk nog iets te verwachten.

Deze situatie is dramatisch voor de Nederlandse visserij. Van Dalen, tevens vicevoorzitter van de Visserijcommissie van het Europees Parlement: “De Europese positie is helder: geen visserijakkoord, dan ook geen handelsakkoord. Indien de toegang tot de westelijke wateren van de Noordzee voor de Nederlandse en Europese vissers gesloten wordt, komt de Europese mattenklopper uit de kast: de Britten krijgen dan te maken met hoge tarieven op vis en visproducten die zij naar de landen van de Europese Unie exporteren. Een onwenselijke maatregel, maar onvermijdelijk”.

Van Dalen blijft Barnier vierkant steunen, maar vindt ook dat de onderhandelaars een plan B moeten maken: “Zonder een plan B komt er een no deal brexit, een nieuwe crisis na en naast de huidige corona-ellende. Plus dat lokale en regionale visserijgemeenschappen extra harde klappen krijgen. Ik hoop dat het Britse VNO/NCW, the Confederation of British Industry, erin slaagt de regering Johnson alsnog op andere gedachten te brengen. Dat is én in hun én in ons belang. De huidige situatie van de onderhandelingen is immers dramatisch”. [Nieuwsbericht Christen Unie EP 5 juni 2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *