Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Greenpeace dumpt 60 stenen bij Rügen in de Oostzee

2 min read

Greenpeace is gestopt met het dumpen van stenen in de Oostzee bij Rügen. Een woordvoerder van de activisten heeft dit woensdag tegen de Duitse NDR 1 Radio MV gezegd.

De “Operatie Adlergrund” is gestopt, er zijn geen keien meer gedumpt aldus de woordvoerder van Greenpeace. Eerder waren er al gesprekken gevoerd met autoriteiten – waaronder het Duitse Federal Maritime and Hydrographic Agency (BSH) en het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN)

Scherpe kritiek op actie

De controversiële campagne in het zee reservaat Adlergrund, 40 kilometer ten oosten van Rügen, werd fel bekritiseerd door Duitse vissersverenigingen en politici. Het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN) en de BSH dreigden met boetes van 50.000 euro. Desalniettemin wilde Greenpeace aanvankelijk de campagne voortzetten.

Ongeveer 60 rotsblokken de Oostzee in gedumpt

De 13 Greenpeace-activisten hebben gezegd dat ze ongeveer 60 tot 1.000 kilogram granieten blokken hebben gedumpt vanaf het Greenpeace schip “Beluga II”. De organisatie wilde het vissen met sleepnetten in het gebied onmogelijk maken. Volgens de Duitse Vissersbond is vissen in het gebied wel toegestaan.

Moeten de stenen worden verwijderd?

De Duitse BSH onderzoekt nu of de stenen uit de Oostzee moeten worden verwijderd. Studies moeten de effecten van de stenen op de visserij en het milieu verduidelijken. [Bron]

Noordzee

Greenpeace heeft in 2015 ook keien gedumpt in de Noordzee. Als tegengeluid zijn de Nederlandse vissers toen een ludieke actie gestart waarbij grote hoeveelheden bakstenen naar het antwoordnummer van Greenpeace in Amsterdam zijn gestuurd als protest. Eerder in 2008 dumpte Greenpeace ook al stenen bij het Duitse eiland Sylt, in 2009 in het Kattegat. In 2011 weer op de Klaverbank in de Noordzee tot grote woede van vissers.

Schol box

Vissers zitten overigens niet te wachten op nog meer gesloten gebieden, De Schol box moest ondermaatse schol in de Noordzee beschermen. Maar de hoeveelheid schol in het gebied nam af in plaats van toe. (download hier artikel: Scholbox als kraamkamer mislukt pdf.)

In 1989 is een gebied van ongeveer 40.000 vierkante kilometer Noordzee afgesloten voor de grote kottervisserij, de zogenoemde Schol box, dit gebied is anno 2020 nog steeds dicht en is een mislukking van de eerst orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *