Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Butskoppen waargenomen in de Oosterschelde

1 min read

Afgelopen vrijdag zijn er in de Oosterschelde twee butskoppen (Hyperoodon ampullatus) waargenomen.

Afgelopen vrijdag zijn er in de Oosterschelde twee butskoppen (Hyperoodon ampullatus) waargenomen, dit meld SOS Dolfijn afgelopen zondag op hun website hier.

Filmbeelden die bij SOS Dolfijn en Stichting Rugvin zijn binnengekomen bevestigen dat het om deze soort gaat. Butskoppen zijn de afgelopen 50 jaar slechts tweemaal eerder levend gezien in Nederland.

Butskoppen zijn diep duikende walvisachtigen uit de familie van de spitssnuitdolfijnen. Butskoppen kunnen ruim 2 uur onder water blijven en kunnen dan dieptes van meer dan 2 kilometer bereiken, waar ze jagen op diepzee inktvissen en vis.

Daarom horen deze diep duikende walvisachtigen niet thuis in de ondiepe Zuidelijke Noordzee en kunnen ze hier maar moeilijk overleven. De meeste meldingen in dit gebied betreffen dan ook gestrande dieren.

Verschillende instanties op het water en hulpverleners op het land kijken uit naar de dieren, rondom de Oosterschelde. Mocht u de dieren gezien hebben? Geef dit dan direct door aan SOS dolfijn, of voer uw observatie in op www.waarneming.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *