Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Protest tegen extra belastingvrijstelling voor importvis

2 min read

Protest tegen extra belastingvrijstelling voor importvis.

Omdat er te weinig schol zou worden aangevoerd bepleit de verwerkende industrie bij de EU een uitzondering op importheffingen op zogenoemde “Pacifische Schol”. Goedkope schar-achtige filets die van buiten Europa worden geïmporteerd en rechtstreeks met Noordzee schol concurreren.

Goedkope importen bedreigen echter de markt voor schol, VisNed protesteert hier nadrukkelijk tegen en heeft bezwaar aangetekend bij het  Ministerie van LNV en de EU.

De Visfederatie bepleit een heffingsvrije import van maar liefst 20.000 ton filets. Dat zijn ruim 40 miljoen supermarktverpakkingen, wat overeenkomt met 60.000 ton vis op de afslag. Als zo’n hoeveelheid extra goedkoop op de markt komt heeft dat een enorm marktverstorend effect, waarbij een kostendekkende prijs voor vers gevangen duurzame Noordzeevis in het geding komt.

Dat deze soort schar (Yellowtail Flounder) als ‘Platessa del Pacifico” op de Italiaanse markt gebracht mag worden is de aanvoersector al jaren een doorn in het oog. “Platessa” is de Latijnse naam voor Schol. Door de verbastering en toevoeging ‘del Pacifico” wordt de Italiaanse consument op het verkeerde been gezet en wordt Noordzeeschol benadeeld.

Overigens protesteren EAPO en Europêche tegen meer heffingsvrije (en dus goedkope) importen. Het gaat om grote garnalen die rechtstreeks met Noorse Kreeftjes concurreren, om Tonijn, Heek en Koolvis.

Duurzame visserij in Europa met haar hoge sociale standaarden mag geen oneerlijke concurrentie ondervinden van goedkope import, omdat er geen douaneheffingen betaald hoeven te worden. Dit staat haaks op de EU beleidsdoelstellingen die verduurzaming in de visserij dienen te bevorderen, verduurzaming kan alleen als er op gepaste wijze betaald wordt voor de moeite die Europese vissers in hun product steken. [VisNed 19 Augustus 2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *