Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Dumpen rotsblokken door Greenpeace is illegaal en gevaarlijk

1 min read

Sinds 2008 dumpt Greenpeace regelmatig enorme rotsblokken in de Noordzee, met als doel het vissen met sleepnetten daar onmogelijk te maken.

De Nederlandse regering moet kordaat optreden tegen het dumpen van rotsblokken door Greenpeace op de Doggersbank. Die oproep doet het Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) in een brandbrief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten.

De brief is ondertekend door de Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) en wordt mede namens vertegenwoordigers van visserijorganisaties verzonden, namelijk: VisNed, de Nederlandse Vissersbond, Visfederatie, Redersvereniging voor de Zeevisserij en Europêche, alsook Bestuurlijk Platform Visserij, Provincie Flevoland en Gemeente Urk deel uit van SEVO.

Sinds 2008 dumpt Greenpeace regelmatig enorme rotsblokken in marine-natuurgebieden, met als doel het vissen met sleepnetten daar onmogelijk te maken. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie), tevens voorzitter van SEVO: “Er is daargeen sprake van illegaal vissen en dus zijn deze acties van Greenpeace smakeloos, gevaarlijk en disproportioneel”.

Aangezien Nederland de vlaggenstaat van het Greenpeace-schip Esperanza is – het schip dat de rotsblokken in de Doggersbank dumpte –, stelt SEVO dat juist Nederland hier actie tegen dient te ondernemen. Van Dalen: “Werken op zee is al gevaarlijk genoeg, Greenpeace hoeft deze werkzaamheden niet nog gevaarlijker te maken.”

Download hier de brief aan Minister Drs. C.J. Schouten [pdf]

Download hier de brief aan Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius. [pdf]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *