Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Uitreiking certificaten Fishing for litter

1 min read

Op 5 september reikte wethouder van Harlingen en algemeen bestuurslid van KIMO Nederland en België Harry Boon het certificaat uit aan de bemanning van de UK205.

De afgelopen weken hebben deelnemers van Fishing for Litter in de havens IJmuiden, Den Helder, Harlingen en Stellendam certificaten uitgereikt gekregen door de plaatselijke wethouders. Ook de komende weken vinden uitreikingen plaats.

De vissers krijgen het certificaat uit blijk van waardering voor een enorme maatschappelijke dienst: afval vissen uit zee.

Recordhoeveelheden opgevist afval

Bodem- en garnalenvissers worden door KIMO Nederland en België ondersteund om opgevist afval mee te nemen naar land. Hiermee wordt voorkomen dat het zwerfvuil uit zee aanspoelt op de stranden en wordt de Noordzeebodem schoner. De afgelopen 10 jaar is landelijk gemiddeld ongeveer 300 ton afval per jaar opgehaald.

In 2019 was dit ruim 558 ton en ook voor 2020 wordt een hoeveelheid boven de 500 ton verwacht. Dit komt onder andere door een toename van het aantal deelnemers: van 83 in 2017 naar 137 in 2020. De toename van afval komt daarnaast ook door de gevolgen van de containerramp met MSC Zoë, waarvan een geschatte 800.000 kg nog steeds niet is opgeruimd. Tot slot zorgt de gedwongen omschakeling van pulsvisserij naar de ouderwetse boomkorvisserij dat er meer zwerfafval van de bodem wordt opgevist.

Klik hier voor meer informatie en foto’s van de uitreikingen in de verschillende havens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *