Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Windmolens doen zeemilieu en vissers de das om

2 min read

Windmolens doen zeemilieu en vissers de das om, foto EMK

Vissersactiegroep EMK stuurde vanmiddag een protestbrief naar het Europees parlement. Daarin vragen vissers aandacht voor de enorme impact van windmolenparken in de Noordzee en aangrenzende wateren.

De protestbrief is ook ondertekend door Portugese, Franse, Belgische, Duitse, Deense en Zweedse visserijorganisaties.

Vissers vrezen dat duizenden windmolens het mariene milieu en de visserij op den duur de das om zullen doen. Compensatie door het instellen van natuurreservaten, ten gunste van milieuorganisaties, zal dit niet voorkomen.

Schade aan gehoororgaan

In de brief aan alle Europarlementariërs sommen de vissers een negental punten op die zij ervaren als serieuze bedreigingen. Zij wijzen onder andere op het enorme lawaai dat gegenereerd wordt bij het plaatsen van de windturbines, waardoor vissen en zeezoogdieren schade aan het gehoororgaan oplopen.

De onderzeese elektriciteitskabels, die na het verwijderen van een metersdikke bodemlaag met kolossale zandhappers, ingebed worden, verstoren de migratie van vis, schaal- en schelpdieren die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Net als vogels zijn ook zij afhankelijk van het vinden van hun weg door middel van elektromagnetische straling.

Op paaigebieden

Nog afgezien van het feit dat actiegroep EMK het de energiesector bijzonder kwalijk neemt dat veel windmolenparken gerealiseerd zijn en worden op locaties die bekend staan als paaigebieden, zijn EMK-bestuursleden erachter gekomen dat milieueffectrapportages (MER) niet uitgevoerd zijn overeenkomstig het daartoe geldende EU-protocol. Daardoor voldoen windmolenparken niet aan de gestelde EU-richtlijnen. Om meer schade aan het mariene milieu te voorkomen, hebben de vissers in hun brief een zevental eisen gesteld.

De twee Nederlandse visserijorganisaties VisNed en de Nederlandse Vissersbond ondersteunen de protestbrief van vissersactiegroep EMK. De brief is ook ondertekend door Portugese, Franse, Belgische, Duitse, Deense en Zweedse visserijorganisaties. Kortom de hele westkust van Europa.

[Bron EMK]

Lees ook: Europese visserij protesteert tegen windmolenparken op zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *