Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Grote sleepproef met netten voor duurzamere visserij

2 min read

Bij de proeven varieerden de onderzoekers met snelheden en maaswijdtes van het net, om de effecten hiervan op de doorstroom van het water vast te leggen

Een vistuig van 4,5 meter breed, 20 meter lang en met een gewicht van 2.5 ton lag begin oktober in een bassin van onderzoeksinstituut MARIN. Onderzoekers voerden sleepproeven uit met visnetten om inzicht in trekkrachten en waterdoorstroom te vergroten.

Bij de proeven varieerden de onderzoekers met snelheden en maaswijdtes van het net, om de effecten hiervan op de doorstroom van het water vast te leggen. In het onderzoek wordt kennis over hydrodynamica gecombineerd met praktische visserijkennis. De nieuwe inzichten worden gebruikt voor het optimaliseren van visnetten, waardoor boten minder brandstof verbruiken en er sprake is van minder ongewenste bijvangst.

Bij de proef werkten onderzoekers van MARIN, TU Delft, Wageningen Marine Research en het Visserij-Innovatiecentrum samen. Het onderzoeksproject maakt deel uit van het Onderzoek voor Duurzame Visserij (ODV), een breed onderzoek gericht op innovaties die helpen bij de verduurzaming van de visserij. Het ODV stimuleert nadrukkelijk de samenwerking tussen onderzoekers en de sector, om de kans op toepassing te vergroten.

Volgens manager Johan Baaij van het Visserij-Innovatiecentrum vragen de technische uitdagingen in de visserij om het combineren van kennis van verschillende sectoren: ‘Het Visserij-innovatiecentrum zoekt actief naar kennis en mogelijkheden bij technologische instituten, hogescholen en universiteiten buiten de visserijsector om stappen vooruit te zetten. Samenwerking met partijen buiten de eigen sector geeft een impuls aan het innovatieproces binnen de visserijsector.’

Jorrit-Jan Serraris, projectleider MARIN: ‘De samenwerking met Wageningen Marine Research, TU Delft en het Visserij-innovatiecentrum is een unieke gelegenheid om praktische kennis vanuit de visserij te combineren met onze hydrodynamische kennis van stromingsgedrag.’

Het onderzoeksproject Numerical modelling of demersal fishing net systems for design optimization werd in 2019 binnen het ODV gehonoreerd. Bekijk voor meer informatie over het ODV de programmapagina. [Nieuwsbericht NWO 20 oktober 2020]

Kijk onder een video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *