Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kritiek op eigenaren van IJslandse vriestrawler om corona uitbraak

2 min read

De vriestrawler Júlíus Geirmundsson ÍS-270 van het IJslandse visserijbedrijf Hraðfrystihús-Gunnvör, foto Facebook

De IJslandse gezondheidsautoriteit (SSÍ) heeft het visserijbedrijf Hraðfrystihús-Gunnvör, de eigenaren van de vriestrawler Júlíus Geirmundsson ÍS-270, bekritiseerd voor hun handelen toen bleek dat er een uitbraak van Covid-19 aan boord was.

De regionale gezondheidsautoriteit verzocht het schip terug te laten keren zodra er vermoedens waren dat er Covid-19 aan boord was, zodat de bemanningsleden konden worden getest.

Maar de eigenaren van de vriestrawler weigerden in te stemmen met herhaalde verzoeken – met als gevolg dat het merendeel van de bemanning achteraf besmet bleek te zijn.

‘Aan het begin van de pandemie hebben bemanningsleden en scheepeigenaren richtlijnen toegestuurd gekregen over hoe te handelen bij een infectie aan boord. Deze waren en zijn volkomen duidelijk ‘, aldus SSÍ.

‘Dit bedrijf lijkt de richtlijnen volledig te hebben genegeerd en het schip op zee te hebben gehouden, zelfs toen het ene na het andere bemanningslid ziek werd. Hier lijkt het erop dat het bedrijf financieel gewin boven het welzijn van de bemanning heeft gesteld. SSÍ veroordeelt het bedrijf ervan dat men het schip heeft laten doorvissen ondanks besmettingen aan boord. ‘

De vriestrawler was drie weken op zee geweest en deed de haven aan om te bunkeren, deze gelegenheid werd aangegrepen om de bemanning te testen, aangezien een aantal van hen griepachtige symptomen vertoonden.

Op dat moment heeft niemand van de bemanning het schip verlaten, dat weer is uitgevaren. De vriestrawler werd later weer teruggeroepen naar de haven toen de gezondheidsautoriteiten de positieve tests bevestigden.

Het visserijbedrijf Hraðfrystihús-Gunnvör bevestigde in een verklaring dat de meerderheid van de bemanning van Júlíus Geirmundsson positief was getest op Covid-19. Niemand aan boord bleek echter ernstig ziek te zijn. Het visserijbedrijf zal in overleg met epidemiologen beslissen over wat nu verder te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *