Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

TX1 vangt afwijkende ‘Batman’ rog

1 min read

Texelse vissers vangen ’Batman’ rog met extra punten bij de kop. Foto bemanning van de TX1

De bemanning van de TX1 Klasina-J keek raar op toen ze afgelopen week een gevlekte rog, Raja montagui, met een Batman-achtig uiterlijk op de band zagen liggen. Dit was duidelijk geen normaal exemplaar!

Ze maakten er een foto van en bewaarden de rog in de vriezer. Afgelopen donderdag is de rog naar Ecomare op Texel gebracht.

De vreemde rog is gevangen bij de Engelse banken. De vis heeft naast de kop nog twee punten, waar normaal gesproken de borstvinnen doorlopen naar de kop. De borstvinnen zijn gedeeltelijk los, een afwijking die wel vaker voorkomt bij roggen.

De gevangen gevlekte rog is een vrouwtje. Haar afwijking had haar niet belemmerd uit te groeien tot zo’n 50 cm. De vis heeft de vangst niet overleefd en wordt binnenkort op alcohol bij Ecomare tentoongesteld. In het Zeeaquarium van Ecomare zijn gezonde, levende roggen te zien; verschillende soorten, zonder afwijking. [Nieuwsbericht Ecomare 22 oktober 2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *