Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Explosieven opgeruimd voor Nederlandse kust

2 min read

Archieffoto van een zeemijn die tot ontploffing wordt gebracht (april 2018) Foto Defensie.

Een NAVO-vlootverband heeft deze week voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven geruimd. Het gaat om explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Komend weekend ligt de vloot in Den Helder.

Nog dagelijks vormen oude zeemijnen en vliegtuigbommen een gevaar voor de scheepvaart, visserij en natuur. De Mijnendienst van de Koninklijke Marine is dan ook voortdurend bezig deze op te sporen en te vernietigen.

Afgelopen dagen kregen ze hulp van 3 mijnenbestrijdingsvaartuigen uit België, Duitsland en Estland, die de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) vormen. Het vlootverband staat sinds 14 januari voor 6 maanden onder leiding van de Nederlandse kapitein-luitenant-ter-zee Jan Wijchers. “Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we veel werk kunnen doen. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de veiligheid op zee”, aldus Wijchers.

Zee geeft geheim prijs

Afgelopen maandag vond de Belgische mijnenjager BNS Lobelia ook een oud kanon voor de Belgische kust. Het was alleen te zwaar om boven water te krijgen voor. “Het is altijd weer een verrassing wat je vindt. De zee geeft zo nu en dan een geheim prijs”, vertelt Frédéric Boulanger, commandant van de Lobelia.

Havenbezoek

Vrijdag doet het vlootverband voor het weekend marinehaven Den Helder aan. Vanwege corona mogen de bemanningsleden het terrein niet verlaten. Maandag hervatten ze hun werkzaamheden eerst op de Noordzee om vervolgens richting de Oostzee te varen.

Dan sluit ook de mijnenjager HMS Blyth uit Groot-Brittannië aan. Later dit jaar maakt ook de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee voor 3 maanden deel uit van SNMCMG 1. Net als de Belgische mijnenjager BNS Crocus, die BNS Lobelia aflost. [Nieuwsbericht Defensie 03-02-2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *