Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europarlementariërs stemmen tegen camera’s aan boord

3 min read

De Europarlementscommissie voor Visserij stemde maandag tegen camera's aan boord van vissersschepen

Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Peter van Dalen (CU) stemden maandag in de EP Commissie voor Visserij tegen het verplichten van camera’s aan boord van vissersschepen.

“Zulke camera’s zouden een inbreuk vormen op de privacy: dit schiet veel te ver door. We hebben toch ook geen camera’s in elke auto om overtredingen op te sporen?”, zegt Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP). “De jacht op overtredingen moet wel binnen proporties blijven. Ook voor vissers geldt dat ze onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen.”

De parlementscommissie wil hooguit camera’s op vrijwillige basis en als tijdelijke sanctie bij twee inbreuken van de aanlandplicht. Bert-Jan Ruissen is blij met deze uitkomst. De SGP zet zich ervoor in dat binnenkort ook het voltallige Europarlement en de EU-landen op deze lijn blijven.

De toezichtscamera’s waren door de Europese Commissie voorgesteld in de nieuwe Controleverordening voor de Visserij. Ze moeten toezien op de naleving van de omstreden aanlandplicht, waarbij vissers geen te jonge of te kleine vis meer mogen teruggooien in zee. Bert-Jan Ruissen heeft als schaduw-rapporteur namens de ECR-Fractie de afgelopen maanden onderhandeld over compromissen.

“Op het punt van wegen hebben we met de andere fracties een mooi compromis bereikt. Naast wegen bij aanlanding, willen wij ook dat wegen aan boord en bij de afslag mogelijk blijft. Dat is nodig, want anders zou dat ten koste gaan van de kwaliteit en hygiëne van de vis.”

Dankzij de inzet van SGP houden de regels ook meer rekening met zondagsrust. Vissers krijgen meer tijd voor de zogeheten ‘aanlandverklaring’, waarmee de vangst moet worden aangemeld. Die moet normaal binnen 24 uur zijn ingediend. Voortaan hoeft dat niet meer op weekenden en feestdagen.  “Dit is een praktische verbetering om de onnodige regeldruk te verlagen. Het is mooi dat daar een meerderheid voor is.” aldus Ruissen in een persbericht.

Peter van Dalen

Ook Europarlementariër Peter van Dalen vindt het niet verplicht worden van camera’s aan boord volkomen terecht: “Stel je eens voor dat er bij je thuis of op je werk steeds een camera met je meekijkt. Dat wil toch niemand? Ik vind dat het al dan niet plaatsen van camera’s aan boord op vrijwillige basis moet”.

Volgens Van Dalen is deze belangrijke eerste stap bereikt dankzij een goede en nauwe samenwerking in het Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO), waarbij de Nederlandse Europarlementariërs die lid zijn van de Visserijcommissie, en de Nederlandse visserijsector bij zijn aangesloten.

Een ander belangrijk succes is vorige week al behaald bij een eerdere stemming. Nederlandse schepen mogen hun vangst aan boord van het schip blijven wegen alvorens aan te landen. Van Dalen: “De sector heeft in het verleden grote investeringen gedaan in weegapparatuur aan boord. Dat zou allemaal voor niets zijn geweest als het voorstel van de Europese Commissie was aangenomen.” Ook dit punt kon gestopt worden door een goede en nauwe samenwerking tussen de Nederlandse collega’s en input van de sector.

Gisteren heeft de Visserijcommissie van het Europees Parlement gestemd over een nieuwe controleverordening. Het was de tweede belangrijke stemming, in een sessie van in totaal drie stemrondes. Na vorige week al over enkele compromisteksten te hebben gestemd, is er gisteren over de resterende amendementen gestemd. Vrijdag volgt in de Visserijcommissie, die dan door Van Dalen zal worden voorgezeten, de eindstemming over de gewijzigde tekst.

Van Dalen verwacht vrijdag een goedkeuring van de gewijzigde tekst door de Visserijcommissie in het Europees Parlement. Dit zou dan een belangrijke stap zijn naar het volgende niveau. Waarschijnlijk kan erin maart plenair worden gestemd over de controleverordening, waarna de trilaterale onderhandelingen met de Raad van Ministers en de Europese Commissie beginnen om de definitieve tekst van deze Europese wet vast te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *