Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Offshore windparken ‘massale industrialisatie van de oceanen’

2 min read

Offshore windparken, de massale industrialisatie van de oceanen

Het bouwen van gigawatt-schaal offshore windparken is slecht voor de oceanen, navigatie en het zeeleven. De plannen voor offshore wind in de VS vereisen industrialisatie van grote delen van enkele van de meest beviste en bevaren wateren in Noord-Amerika.

Duizenden drijvende offshore-windplatforms langs de oostkust gaan nog meer geluidsoverlast voor het leven in zee veroorzaken in de toch al luidruchtige oceaan dat ook de migratie van zeezoogdieren verstoord. Bovendien worden elektriciteitsprijzen voor de consument duurder.

Dit schrijft Robert Bryce onder andere in het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Zuid-Korea heeft plannen aangekondigd voor 8,2 gigawatt  aan offshore wind. De Britse premier Boris Johnson riep onlangs op  tot de bouw van  40 gigawatt aan offshore windcapaciteit in de Britse wateren tegen 2030. Ondertussen streeft de Europese Unie naar ongeveer  300 gigawatt  aan offshore-capaciteit tegen 2050.

De klimaatadviseurs van Joe Biden vragen om onmiddellijke goedkeuring van een hele reeks lopende offshore windprojecten. In New York roept gouverneur Andrew Cuomo op om tegen 2035 9 gigawatt aan  offshore windcapaciteit te bouwen.

Aan de Amerikaanse oostkust is men bezig met drijvende multi-gigawatt offshore-plannen. In totaal is volgens een rapport van het Bureau of Ocean Energy Management in juni ” ongeveer 22 gigawatt aan Atlantische offshore windontwikkeling redelijkerwijs te verwachten  [pdf] langs de oostkust.”

Bovendien blijft wind op zee een van de duurste vormen van elektriciteitsopwekking [pdf]. Die de komende jaren onnoemelijk vele miljarden gaan kosten. Dat betekent duurdere elektriciteit voor de consumenten met een laag en gemiddeld inkomen.

Lees hier het complete artikel door Robert Bryce op Forbes

Relevant: Akoestische effecten van offshore windenergie op vis gepubliceerd 16 december 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *