Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Grootste hoeveelheid paling ooit gefilmd in diepzee [video]

1 min read

Palingen (Ilyophis arx) op een diepte van 3000 meter. Foto: Deep Sea Fish Ecology Lab, University of Hawaii

Een team oceanografen van de University of Hawaii, MBARI en het UK National Oceanography Centre hebben onlangs de grootste hoeveelheid paling [Ilyophis arx] ooit gefilmd op een diepte van 3000 meter in de Oceaan.

“De beelden hebben ons echt verrast”, zei Astrid Leitner, een onderzoeker bij MBARI en auteur van het onderzoek in Science Direct. “We hebben nog nooit meldingen gezien van zulke grote aantallen palingen in de dunbevolkte, voedselarme diepzee.”

Leitner voerde dit werk uit als afgestudeerd onderzoeker aan de University of Hawaii School of Ocean and Earth Science and Technology (SOEST). Zij en haar collega’s maakte de beelden tijdens een expeditie naar de bodem van de Clarion-Clipperton Zone (CCZ), een gebied in Stille Oceaan tussen Hawaii en Mexico.

Het gebied, dat zo’n 7.000 kilometer lang is en 5 miljoen vierkante kilometer groot, staat in het middelpunt van de belangstelling omdat er veel mangaanknollen te vinden zijn. Deze knollen bevatten waardevolle grondstoffen zoals nikkel, kobalt en mangaan.

Het team plaatse een kilo makreel als aas en filmden ongeveer 115 palingen die zich tegoed deden aan het aas. Een paar van deze palingen werden gevangen en naar de oppervlakte gebracht. Ze werden geïdentificeerd als Ilyophis arx, een weinig bekende soort, met minder dan tien exemplaren in onderzoek collecties over de hele wereld.

Lees hier de publicatie in Science Direct, kijk onder de video.

https://youtu.be/Kx45Iqq5B40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *