Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Britse plannen voor sluiting Doggersbank

2 min read

Britse plannen voor sluiting Doggersbank. Foto EMK

Al lang wordt in EU-context overlegd over bescherming van de Doggersbank en de plannen voor dit gebied zijn in procedure. In deze plannen wordt ongeveer 35% van het Britse deel van de Doggersbank gesloten voor bodem beroerende visserij. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft Brexit echter aangegrepen voor een enorme vergroening.

Voor de Brexit pleitte het VK in Europees verband voor het beperken van sluitingen voor visserij tot 35%, maar na Brexit kwamen de Britten met het plan voor 100% sluiting. Een draai die een klap in het gezicht is van de Europese partners waarmee jarenlang aan gezamenlijke plannen is gewerkt.

In het verband van de EU-visserijorganisaties EAPO en Europêche is inbreng in de Britse inspraak opgesteld. Daarover heeft VisNed ook overleg met de Britse collega’s. Ook hier worden vissers, hun families en hun gemeenschappen het slachtoffer van groene dadendrang van Britse politici.

De voorgenomen sluiting benadeelt Britse, maar vooral Deense, Duitse, Zweedse, Nederlandse, Belgische en Franse vissers. De Britten gooien al hun eigen werk van de afgelopen jaren in de prullenbak en verleggen hun koers radicaal over de groene kant.

Het schandelijke aan het voorstel is dat het niets helpt. De eerdere voorgestelde sluitingen waren gelokaliseerd op gevoelige plekken op de Doggersbank en lieten de hoog dynamische zandbank bevisbaar. Een zandbank waarvan de bodem continu in beweging is en waar de visserijdruk minimaal is.

Het sluiten van deze hoog dynamische woestenij is niks meer dan groene symboolpolitiek over de rug van visserijgemeenschappen.

Kennelijk willen de Engelsen ook intern laten zien dat ze een onafhankelijk en soeverein land zijn. Natuurlijk is er een nette inspraakprocedure, maar dat kans dat de bezwaren die hun voormalige EU-partners indienen serieus genomen worden, lijkt minimaal.

Uiteraard laat VisNed geen mogelijkheid onbenut om dit onterechte besluit aan te vechten. Overigens is ook door VisNed gereageerd op de Nederlandse concept beheerplannen voor de N2000 gebieden op het Nederlands deel van de Noordzee. [Nieuwsbericht VisNed 04 maart 2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *