Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Geen Big Brother op vissersschepen

2 min read

Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (CU) vinden dat de Europese Commissie een heksenjacht opent op vissers. De partijen vinden het buiten alle proporties dat er camera’s op bepaalde vissersschepen moeten komen.

Het Europees Parlement stemde woensdag in met een voorstel (van de Europese Commissie) met 8 stemmen verschil.

“We hebben geen behoefte aan Big Brother-achtige toestanden”, zegt Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlement), medeonderhandelaar namens de ECR Fractie. “Controle is prima, maar een heksenjacht niet. We plaatsen toch ook geen camera’s in auto’s op jacht naar verkeersovertredingen?”

De camera’s waren voorgesteld wegens twijfels over de Europese plicht om alle gevangen vis aan land te brengen. Die zogeheten aanlandplicht werkt niet goed, omdat consumenten geen trek hebben in baby-scholletjes en andere te kleine vis.  Ruissen: “Beter is de onwerkbare aanlandplicht af te schaffen dan controle op controle te stapelen.”

Na de stemming in het Europees Parlement volgt een compromis met de gezamenlijke EU-landen.  De SGP hoopt dat de meerderheid van de EU-landen alsnog een stokje steekt voor de doorgeschoten controle. Wat Ruissen betreft, zouden de camera’s hooguit ingevoerd kunnen worden voor hardnekkige overtreders of op vrijwillige basis.

Peter van Dalen: volstrekt verkeerd signaal

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): “Dit is een volstrekt verkeerd signaal van de EU aan de vissers. Het geeft aan dat vissers worden gewantrouwd, terwijl zij juist waardering verdienen voor de wijze waarop zij dagelijks ons van zeer gezond voedsel voorzien”.

Volgens Van Dalen is dit is wederom een pijnlijk voorbeeld van hoe vooringenomen veel Europarlementariërs zijn: “Onze vissers dragen al meer dan twintig jaar bij aan een verminderde visserijdruk en vergroting van de visbestanden, juist en vooral in de Noordzee. Ze brachten hiervoor offers: veel schepen en talloze vissersbanen zijn verdwenen. De sector verdient een pluim in plaats van een afstraffing met cameratoezicht.”

Het Europees Parlement wil deze cameraverplichting vanwege de al geldende wettelijke aanlandplicht. Van Dalen: “De invoering van de aanlandplicht was onverstandig en ging gepaard met veel problemen. Steeds hebben vissers daar oplossingen voor aangedragen en die zijn er ook gevonden met de Europese Commissie. De vissers krijgen nu voor die constructieve opstelling een trap na doordat een meerderheid van het EP camera´s verplicht wil stellen”.

Het Europees Parlement heeft met een kleine meerderheid van slechts acht stemmen verschil, voor de cameraverplichting gestemd: het amendement daarover werd met 339 voor en 331 tegen aangenomen. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de Visserijcommissie hierop tegen was. De Europese Commissie had voorafgaand aan de stemming haar ongenoegen uitgesproken over het in de Visserijcommissie goedgekeurde rapport. Die opstelling heeft er mede toe bijgedragen dat uiteindelijk een EP-meerderheid voor de cameraverplichting stemde.

Lees ook: Peter van Dalen: Geen verplichte camera’s op vissersschepen

Bekijk hier onder de toespraak van Bert-Jan Ruissen in het Europees Parlement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *