Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europees Hof houdt verbod op pulsvissen overeind

1 min read

De Nederlandse pulsvisserij krijgt een nieuwe klap. Het Europees Hof van Justitie houdt het verbod op pulsvisserij in stand. Nederlandse vissers hebben miljoenen geïnvesteerd in deze nieuwe manier van vissen.

De uitspraak is een streep door de rekening van minister Schouten (LNV), die het initiatief nam voor de gang naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

De Nederlandse pulsvisserij techniek is een alternatief voor boomkorvisserij, waarbij een net over de bodem van de zee wordt gesleept. Pulsvisserij is daardoor duurzamer en minder schadelijk en er is veel minder brandstof nodig, wat minder CO2-uitstoot betekent.

Wetenschappelijk onderzoek van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES), de belangrijkste internationale wetenschappelijke organisatie op dit vlak, wijst dat ook uit. De wetenschappers bij ICES vinden pulsvissen een verantwoord alternatief voor de boomkorvisserij.

Het Europees Hof stelt dat Raad en Parlement niet verplicht zijn om technische adviezen, hoe belangrijk ook, klakkeloos over te nemen en dat ze een ruime beoordelingsbevoegdheid hebben.

Toch is schijnbaar besloten om de lobbyisten van de verouderde Franse beroepsvisserij, haar politieke vertegenwoordigers in het Europees Parlement en een paar zeer actieve milieugroeperingen wel klakkeloos te volgen.

“Bewezen milieuwinst blijkt niet voldoende om een nieuwe visserijtechniek toe te staan. Deze uitspraak vergroot het risico van investeren in innovatie, terwijl innovatie cruciaal is om te kunnen voldoen aan de Europese ambities op het gebied van milieubesparing en selectiever vissen.”, aldus de visserijorganisaties in een persbericht hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *