Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Puls wederom geslagen, maar nog niet verslagen

2 min read

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vindt het bijzonder teleurstellend dat het Europese Hof van Justitie niet meegaat in de stelling dat het pulsverbod er onterecht gekomen is.  Dat is zijn eerste reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het Europees Parlement heeft twee jaar geleden onterecht de pulsvisserij verboden. Europarlementariër Peter van Dalen: “De puls is de Green Deal van de visserijmethoden, maar desondanks werd die methode door een meerderheid van het Europees Parlement verboden.” Van Dalen legt uit dat deze foute beslissing is ingegeven door “een leugenachtige lobby vanuit Frankrijk”.

Anderhalf jaar geleden stapte Nederland naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om het pulsverbod nietig te verklaren. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schreef in een verzoekschrift dat het verbod “voorbarig” was, omdat wetenschappelijk advies nog ontbrak.

Vervolgens bleek vorig jaar uit onderzoek van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) dat de pulsvisserij aanzienlijk minder impact heeft op de ecologie en het milieu dan de traditionele boomkor.

Van Dalen: “De pulsvisserij is een innovatieve methode, waarmee selectief gevist kan worden. Er is dus veel minder ongewenste bijvangst. Daarnaast zorgt de pulsvisserij vanwege verminderd brandstofverbruik, voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Daar kun je met fatsoenlijke argumenten niet op tegen zijn.”

Volgens Van Dalen is het spijtig dat de rechtsgang echter geen soelaas heeft geboden: “In het Europees Parlement zijn de feiten door emoties en leugens verdraaid, waardoor een onjuist besluit is genomen. Onze hoop was daarom dat het Europese Hof deze beslissing nietig zou verklaren. Het is bijzonder teleurstellend dat dit nu niet gebeurd is.”

Binnenkort zal bij de evaluatie van de huidige Verordening Technische Maatregelen voor de Visserij, de puls opnieuw besproken worden in het Europees Parlement. Het ziet er somber uit, maar volgens Van Dalen staat de deur nog op een kier: “De pulsvisserij is wederom geslagen, maar nog niet verslagen. Dit was een dappere poging van minister Schouten, maar deze uitspraak was te verwachten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *