Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

5G op de Noordzee

1 min read

Tampnet en T-Mobile mogen vanaf medio mei 2021 mobiele communicatie op zee aanbieden met behulp van frequentieruimte in de 700 MHz-band. Dat is onder meer belangrijk voor personeel op platforms, windparken en schepen. De vergunningen lopen tot 31 december 2040.

De Noordzee speelt een grote rol in onze economie. Van groot belang voor de gehele maritieme sector natuurlijk, maar ook voor bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie en het opwekken van windenergie. Het belang van mobiele communicatie op zee neemt toe. Ook door de groeiende digitalisering van de industrieën die er actief zijn.

De verwachting is dat de nieuwe vergunninghouders 5G op zee aan zullen bieden. 5G kan namelijk voorzien in de groeiende behoefte aan snelle mobiele verbindingen. Die kunnen onder meer gebruikt worden voor private bedrijfsnetwerken of automatisering van bedrijfsprocessen. Maar denk ook aan communicatie met varende en vliegende drones.

Met de komst van 5G op zee kan een alternatief voor satellietcommunicatie worden gecreëerd. Marifonie blijft het belangrijkste communicatiemiddel voor de directe communicatie met en tussen schepen.

De verdeling van deze ‘zeevergunningen’ vond plaats via een zogenoemde Verdeling op Afroep (VOA). [Nieuwsbericht agentschap telecom 17-05-2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *