Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorwegen verhoogt eigen makreel quotum met 55%

2 min read

Noorwegen heeft besloten haar eigen weg te gaan op het gebied van makreel door haar eigen quotumaandeel met 55% te verhogen van 191.843 ton naar 298.299 ton.

De Europese pelagische visserij georganiseerd onder de vlag van EAPO en Europêche, verwerpt het besluit dat gisteren door de Noorse regering openbaar is gemaakt om het Noorse aandeel in de makreelvisserij eenzijdig met 55% te verhogen en roept de EU op om onmiddellijk actie te ondernemen.

Noorwegen heeft besloten haar eigen weg te gaan op het gebied van makreel door haar eigen quotumaandeel met 55% te verhogen van 191.843 ton naar 298.299 ton.

Het makreelbestand trekt over grote afstanden en is wijdverbreid, door de wateren van verschillende kuststaten in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Sinds 2014 zijn de EU, Noorwegen en de Faeröer erin geslaagd om overeenstemming te bereiken over een gezamenlijke regeling voor gedeeld beheer en beheer. Helaas hebben IJsland, Rusland en Groenland nooit deel uitgemaakt van deze regeling.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de Europese pelagische sector, merkt op: “De eenzijdige toename van Noorwegen met 55% van hun aandeel in de Noordoost-Atlantische makreelvisserij is een nieuw dieptepunt in onze visserijbetrekkingen en ondermijnt volledig het effectieve beheer van onze gedeelde en wijdverspreide pelagische aandelen. De EU zou serieus moeten overwegen om haar macht als ‘s werelds grootste importmarkt voor vis te gebruiken en actie te ondernemen om dergelijk roekeloos en onverantwoordelijk gedrag van Noorwegen te stoppen”.

Sinds 1 januari van dit jaar heeft het VK de EU verlaten en is het een nieuwe en onafhankelijke kuststaat geworden. Iedereen wist dat dit nieuwe onzekerheden zou creëren voor alle spelers in de noordoostelijke Atlantische Oceaan, aangezien het VK nieuwe visserijrelaties moest aangaan met de andere kuststaten, waaronder Noorwegen. Tot nu toe is het voor het VK niet gelukt om een ​​visserijovereenkomst voor 2021 te bereiken met zijn directe buren Faeröer, Noorwegen en de EU.

De onderhandelingen met de Faeröer en Noorwegen zijn nu officieel beëindigd zonder akkoord, terwijl de onderhandelingen tussen het VK en de EU nog gaande zijn.

Gerard van Balsfoort concludeert dat “het buitengewoon teleurstellend is dat Noorwegen, die haar eigen visproducten wereldwijd op de markt brengt als het land met het meest voorzichtige en verantwoorde visserijbeheersysteem, er nu voor heeft gekozen om op zo’n onverantwoordelijke manier te handelen. Het lijkt erop dat Noorwegen het pad van constructieve samenwerking met andere kuststaten heeft verlaten. Het eerste signaal hiervan werd vorig jaar al rond Kerstmis gegeven toen Noorwegen eenzijdig besloot om onrechtmatig een deel van het aan de EU toegewezen Svalbard-kabeljauwquotum voor eigen gewin te grijpen”.

[Persbericht EAPO en Europêche 28 Mei 2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *