Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Bodemvisserij op menu groene krachten in EU

2 min read

Lauwersoog tot Oostende, vandaag – Dinsdag stemt het Europees Parlement over een initiatiefrapport in het kader van de Biodiversiteitsstrategie 2030. Daarin opgenomen staat een radicale ngo-beleidswens tegen de Europese bodemvisserij.

Dezelfde coalitie van milieuorganisaties en politieke partijen die de pulsvisserij vernietigde, eist nu een einde aan alle bodemvisserij, de belangrijkste oogstmethode van Nederlandse, Belgische e.a. Europese vissers. “Veel politici die hierover beslissen, komen niet uit landen die aan zee grenzen en hebben totaal niets met de visserij”, zegt Dirk Kraak (BRA-7) van vissers actieorganisatie EMK.

EMOTIONEEL GELADEN

Veel EU-politici zijn over de visserij over het algemeen ook slecht geïnformeerd en laten zich leiden door emotioneel geladen verhalen van milieuclubs. Volgens kotterorganisatie VisNed worden daarbij ook wetenschappelijke rapportages gebruikt die helemaal niet van toepassing zijn op de zee waar wij vissen.

WNF & VISWIJZER

De nieuwste eis om de visserij aan te pakken is o.a. verwoord in het Blue Manifesto van tientallen internationale ngo’s, dat ook is ondertekend door de Nederlandse organisaties Stichting de Noordzee en Good Fish (Viswijzer) en de internationale takken van het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Milieudefensie.

DEFINITIEVE DOODSKLAP

Uitfasering van de bodemvisserij kan de definitieve doodsklap zijn voor veel visserijfamiliebedrijven. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de EU, want half Europa vist met boomkor-achtige technieken, van Spanje en Portugal, tot Frankrijk en België.

30% ZEERESERVATEN

Kotterorganisatie VisNed schreef in de laatste Nieuwsbrief: “Biodiversiteit staat al langer op de Europese beleidsagenda. Onlangs presenteerde de EU een actieprogramma over biodiversiteit en was er de open brief van het Wereldnatuurfonds en bijna 100 Nederlandse prominenten om het onderwerp hoog op de agenda van de kabinetsformatie te krijgen. In het kader van het herstellen van biodiversiteit en visbestanden heeft de EU een actieplan opgesteld, waarin voor de visserij bedreigende bepalingen zijn opgenomen. Zo is er bepaald dat veel bodemvisserij uit gefaseerd moet worden, omdat het gezien wordt als ‘schadelijke’ visserijpraktijk. Ook is er de ambitie om 30% beschermde gebieden in te stellen.”

SUPER BEDREIGEND

Pim Visser van VisNed noemt de ontstane situatie “super bedreigend” voor de visserij en laat weten dat de Europese belangenorganisatie in Brussel Europêche, er bovenop zit.

Dirk Kraak (EMK): “Als wij eerder hadden vernomen dat de stemming hierover nu in Europa speelt, hadden we met alle vissers alarm kunnen slaan. Nu gaan we net als met de puls de bietenberg op, als het verkeerd uitpakt.”

VOEDSELSPRODUCTIE

Vissers zijn desalniettemin hoopvol gestemd. Dries Meijer (NG-21) schreef vanochtend: “Met een groeiend aantal mensen in Europa, zal er toch voedsel geproduceerd moeten worden. Denk dat we het zonder vis niet gaan redden om iedereen te voeden.” Vissers grapten met enig cynisme: “Allemaal aan de sojavis en het sojavlees. Kleur, geur en smaak exact hetzelfde.” Over de uitstekende gezondsheidsaspecten van wildgevangen vis (gezonde vetten/immuunboosters) werd nog maar even gezwegen.

(Tekst: Michel Verschoor via EMK facebook)

1 thought on “Bodemvisserij op menu groene krachten in EU

  1. Het is gewoon verschrikkelijk en dan door mensen die niets met de visserij te maken hebben maar de elite zit dan wel in dure restaurants vis te eten terwijl het vroeger voedsel voor de arme was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *