Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw convenant voor Vlaamse duurzame visserij

2 min read

Nieuw convenant voor Vlaamse duurzame visserij. Beeld via Twitter @crevits

De Vlaamse minister voor Zeevisserij, Hilde Crevits, de Rederscentrale, Natuurpunt, het ILVO, het Departement Landbouw en Visserij en de provincie West-Vlaanderen hebben zopas in Oostende het maatschappelijk convenant voor duurzame visserij “Op koers naar duurzaamheid” 2021-2025 ondertekend.

Hiermee verbinden de zes partners zich om duurzame, kwalitatieve en verse lokale vis te garanderen van aan boord tot op het bord. Het convenant geeft mee uitwerking aan de Europese Green Deal.

De ambities van dit maatschappelijk convenant 2021-2025 voor duurzame visserij situeren zich op drie verschillende niveaus: ‘beschermen’, ‘produceren en verwerken’ en ‘consumeren en communiceren’.

Beschermen staat voor de doelstellingen op vlak van de natuurlijke en maatschappelijke omgeving. Het niveau ‘produceren en verwerken’ situeert zich op het niveau van de visvangst, omstandigheden aan boord en aan wal, terwijl ‘consumeren en communiceren’ zich vooral richt tot de consument. Hier bovenop worden de doelstellingen vanuit drie focuspunten aangepakt: ‘verbinden’, ‘versterken’ en ‘vernieuwen’.

Vanuit de schoot van de twee afgelopen convenanten werden tal van innovatieve projecten opgezet die een veelbelovende toekomst voorspellen en de samenwerking binnen de keten blijvend versterken. Zo was er het project ‘Valduvis’ om de ontwikkeling van een tool om de duurzaamheid van de visserijactiviteiten te meten en zichtbaar te maken. Dit project staat symbool voor de universele aanpak van het brede concept ‘duurzaamheid’ en heeft tevens een sterke basis gelegd voor vervolginitiatieven – met name de erkenning ‘Visserij Verduurzaamt’. Een ander project, eerder van praktische aard, was het project ‘Combituig’, waarbij innovatieve, technische innovaties in de boomkorvisserij worden toegepast om bijvangst te reduceren en overleving te verbeteren.

Minister Hilde Crevits: “Ik ben verheugd dat we vandaag een derde opeenvolgend maatschappelijk convenant voor een duurzame visserij ondertekenen. De centrale boodschap van het convenant “Op koers naar duurzaamheid” 2021-2025 wordt visueel voorgesteld door een kompas. Ik wens iedereen die de volgende jaren meewerkt aan de uitvoering van dit convenant een stevig kompas en rechte koers richting duurzame Vlaamse visserij.”

Meer informatie en de brochure vindt u op dewebsite Convenant voor Duurzame Visserij (2021 – 2025).

[Nieuwsbericht Vlaams departement Landbouw en Visserij]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *