Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Protest vissers bij Afsluitdijk

2 min read

Is er nog een toekomst voor volgende generaties vissers?

DEN HELDER – Is er nog een toekomst voor volgende generaties vissers? Die vraag staat centraal bij de door actiegroep EMK georganiseerde protestactie van vissers op zaterdag 14 augustus op Breezanddijk (Afsluitdijk).

Door het huidige EU-beleid en nationale natuur- en milieuplannen wordt de toekomst voor de vissers steeds onzekerder en het werken op zee bijna onmogelijk gemaakt. Door de komst van duizenden offshore windturbines worden viswateren gesloten en komen het vissermanbestaan en de voedselvoorziening in gevaar. EMK vraagt ook vooral aan jonge vissers om van zich te laten horen, zich te verenigen en op 14 augustus om 11 uur naar de vluchthaven Breezanddijk nabij Windpark Fryslan te komen, om daar eendrachtig de vissersstem te laten horen en de alarmklok te luiden.

Een konvooi vertrekt die zaterdag om 9.30 uur vanuit Zoutkamp, om 10 uur vanuit Urk en om 10.30 uur vanuit Den Oever. De EMK-organisatie raadt aan in groepsverband te reizen en aan te sluiten, en kan eventueel bussen verzorgen. EMK-voorzitter Dirk Kraak heeft gevraagd of een aantal schepen zich aan de IJsselmeerzijde wil verzamelen om zo de actie te ondersteunen.

Van 11.00 tot 14.00 uur zal er op de Breezanddijk een vrachtwagen staan van Goldshrimp, met een groot spandoek erop. Matthijs van der Ploeg van PO Rousant zal er zijn met de ‘klokkenauto’ om de alarmbel te luiden voor de jonge vissers, wiens toekomst steeds onzekerder wordt. De demonstratie zal rond 14.00 uur beëindigd worden.

Aanmelden via Martijn van den Berg: emkvissers@gmail.com Begin deze week hadden zich een kleine veertig garnalen garnalen- en IJsselmeerkotters aangemeld.

[Bron: Visserijnieuws.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *