Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste nieuwe schip van Altlantic Dawn vloot in de vaart [video]

2 min read

De ‘Ella’ is afgeleverd door Mooney Boats in Noordwest-Ierland.

De Ella G-233, gebouwd voor de familie McHugh in Killybegs, Ierland is hoofdzakelijk een pelagisch vissersvaartuig maar kan ook de visserij op witvis uitoefenen. Het schip vervangt de ‘Star of Hope’. Het nieuwe schip maakt deel uit van het ambitieuze programma van de Ierse Atlantic Dawn Group om haar vloot te vernieuwen.

Atlantic Dawn’s oprichter Kevin McHugh bracht in 2000 de 144 meter lange ‘Atlantic Dawn’ in de vaart, dit was het grootste pelagische visserschip ooit. Nadat eigenaar Kevin McHugh in 2007 overleed, verkocht zijn familie het schip aan Parlevliet & van der Plas.

De ‘Ella’ is afgeleverd door Mooney Boats in Noordwest-Ierland. Het schip is ontworpen door Vestværft. Met een lengte van 24,47 meter en een breedte van 8,10 meter is dit compacte pelagische vissersschip een aanvulling op de drie nieuwe door het Noorse Salt ontworpen ‘Veronica’, ‘Lauren’ en ‘Leila’ van 64 meter die momenteel worden gebouwd op de Cemre-scheepswerf in Turkije.

De romp van Ella werd in Letland gebouwd en naar Mooney Boats in Killeybegs gesleept voor de afwerking en afbouw. Het ontwerpteam van Mooney Boats ontwierp vooraf de interne lay-out, zodat de eigenaars een virtuele wandeling door het nieuwe vaartuig konden maken nog voor de afbouw.

Atlantic Dawn heeft zich bij de uitrusting van Ella geconcentreerd op de lokale expertise en de meeste systemen aan boord zijn afkomstig van leveranciers in en rond Killybegs.

Er is veel uitzonderlijk hoogstaand werk te zien in de uitrusting van Ella, waaronder op maat gemaakt houten meubilair in de hele accommodatie, naast toegankelijke oplaadpoorten, moderne LED-stripverlichting, aparte Mooney-stijl mess en ontspanningsruimten, vloerverwarming, airconditioning en andere.

Schipper Sean O’Donnell verwacht naar zee te gaan met een bemanning van zes personen. De accommodatie bestaat uit drie hutten met twee bedden en een enkele schippershut. Onder een video van de proefvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *