Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deens kottertje RI.85 zinkt in haven van Den Helder

1 min read

Gezonken kottertje RI.85 gelicht in haven van Den Helder, Foto via Facebook Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier.

In de nacht van vrijdag op zaterdag 24 juli is in de industriehaven van Den Helder het Deense kottertje RI.85 ‘Ellie Kristina’ gezonken. Het houten kottertje met bouwjaar 1959 lijkt spontaan te zijn gezonken.

Alleen de antennes staken nog uit het water. Omdat het scheepje olie lekte zijn er in opdracht van de havenmeester van Port of Den Helder speciale drijvers in het water gelegd om de olie op te vangen. Dankzij de gunstige windrichting is er geen olie uit de haven gedreven. De insteekhaven is afgesloten.

Zaterdagmiddag heeft het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, besloten het kottertje te lichten omdat er gasolie uit lekte.

In de nacht van zaterdag op zondag is het 12.70 meter lange scheepje met vereende krachten door een grote kraan gelicht. Het vaartuig is leeggepompt en uit het water getakeld.

Dankzij de olieschermen is er weinig olie weggelekt. Eventuele resten van gasolie op het water in de insteekhaven en verderop in de haven zijn maandag verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *