Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

VK dringt aan op handelsmaatregel tegen Noorwegen

2 min read

De in Hull geregistreerde vriestrawler Kirkella van UK Fisheries (YT)

Groot-Brittannië moet nu een tijdelijke handelsmaatregel tegen Noorwegen nemen om de Britse vissers bestaansrecht te geven en de economische betrekkingen tussen beide landen weer in evenwicht te brengen, aldus UK Fisheries, exploitant van de in Hull geregistreerde vriestrawler Kirkella.

In een verklaring van het bedrijf staat:

“Dit is niet alleen het standpunt van UK Fisheries – de voorzitters van de parlementaire commissies voor Internationale Handel en Milieu hebben de regering opgeroepen om haar beloften aan de visserijsector na te komen na Brexit.

“De visserijbesprekingen tussen het VK en Noorwegen voor 2021 zijn in juni mislukt toen de Noren van de onderhandelingstafel zijn opgestapt. Hierdoor kan de Britse vloot niet alleen niet meer in Noorse wateren vissen op Arctische kabeljauw en schelvis voor de Britse markt – het betekent ook dat Noorse vissersschepen vrij zijn om dezelfde vis te vangen en naar de Britse markt te exporteren.

“Dit betekent dat de meeste vis die vroeger door Britse vissers werd gevangen, nu door Noren en IJslanders zal worden gevangen en naar ons zal worden uitgevoerd. Onze ultramoderne hektrawler ‘Kirkella’ is gereduceerd tot het vissen op restjes bij Spitsbergen.

“En dat allemaal omdat het Verenigd Koninkrijk weigert haar spierballen te laten zien als onafhankelijke kuststaat.

“De Fisheries Producers’ Organisation (FPO) heeft de regering opgeroepen om een tijdelijk hersteltarief op te leggen voor de invoer van kabeljauw en schelvis uit Noorwegen totdat de kabeljauw- en schelvisquota van het VK in hun wateren zijn hersteld, en heeft de Trade Remedies Authority (TRA) verzocht op basis hiervan een uitspraak te doen.

“Neil Parish, voorzitter van de Commissie milieu, voedsel en plattelandszaken, riep de Britse regering op om “een tijdelijke handelsoplossing met Noorwegen toe te passen om te proberen voor Britse vissersvaartuigen weer toegang te krijgen tot Noorse wateren.”.

“Angus MacNeil, voorzitter van de Commissie internationale handel, las een brief voor die hij van UK Fisheries had ontvangen en waarin hij dit standpunt steunde.

“Luke Pollard, staatssecretaris van EFRA, steunde de oproep en wees erop dat “de benarde situatie van de vloot voor de verre visserij vaak wordt genegeerd. Het is een sector van onze economie die enorm te kort is gedaan. De vissers zijn een levend voorbeeld van het onrecht dat hen is aangedaan.”

[Nieuwsbericht Fish Focus 30 Juli 2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *