Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

“IJsselmeer verandert in een industrieterrein”

2 min read

Windpark Fryslan langs de afsluitdijk. Het IJsselmeer verandert net als de Noordzee in een industrieterrein.

Drie vragen over het vissersprotest aan de Hoornse palingvisser Jan Last (39) | “Als wij a.s. zaterdag geen tijd vrij maken om te demonstreren, ligt er straks geen kotter meer in de havens.”

1 Wie is Jan Last?

“Ik ben palingvisser. Samen met mijn broer vis ik op de HN 35 en de HN 3 op het IJsselmeer en op het Markermeer. Mijn broer en ik zijn in de familie de vijfde vissersgeneratie. De zesde staat klaar, kan nog maar net lopen, maar is wel al mee aan boord geweest. Dat is een beetje traditie. Zelf was ik twee toen ik voor het eerst aan dek kwam. Mijn vader zit nog in de zaak. Met personeel erbij onderhouden de twee kotters liefst vijf gezinnen.”

2 Waarom vaar je mee in het vissersprotest bij de Afsluitdijk?

“Om te laten zien dat wij er ook nog zijn. Als we ons als IJsselmeervissers niet laten zien, worden we vergeten door het publiek en door de politiek. Dat kunnen we ons niet veroorloven in een tijd waarin het IJsselmeer weggegeven wordt aan energiebedrijven en natuurclubs.

Het is onzeker of mijn kinderen het visserijbedrijf ooit kunnen overnemen. Aan de visstand op beide meren ligt dat niet. Wij vangen de laatste jaren uitstekend paling en snoekbaars en maken prima besommingen, maar of dat zo blijft?

Het IJsselmeer en het Markermeer veranderen in een industrieterrein. Echt onbegrijpelijk dat er toestemming is gegeven voor een windpark met 89 torenhoge turbines in ons grootste zoetwatermeer. Plannen voor zonneparken voor de Noord-Hollandse kust zijn maar net afgeblazen, maar je kunt er op wachten dat die straks opnieuw ergens op de politieke agenda verschijnen.

De natuur is geen industrieterrein, maar kijk eens wat er op de Noordzee gebeurt. Die wordt helemaal volgebouwd. Waarom zoeken slimme koppen niet razendsnel naar betere manieren om energie op te wekken? Een windmolen is niet duurzaam. En zonder subsidie zijn windmolens niet eens rendabel. Agrariërs met windmolens in de streek vertelden mij dat als de subsidie stopt, het einde verhaal is.”

3 Wat verwacht je van de nu al gedenkwaardige protestdag?

“Ik verwacht dat onze boodschap gehoor zal vinden. Ons bedrijf liet twee mooie spandoeken maken. “IJsselmeer is voor mens en dier. Geen windmolens hier”, staat er o.a. Zo is het gewoon. Maar de politiek heeft er geen boodschap aan. Oorspronkelijke gebruikers zoals zeilers en vissers moeten plaats maken en de gevolgen voor het onderwatermilieu zijn niet eens in kaart gebracht.

Ik verwacht een grote opkomst zaterdag met veel media-aandacht, althans dat hoop ik, want er wordt zoveel onzin de media in geslingerd door groene jongens en meisjes die van alle kanten financiële miljoenensteun krijgen en die alle tijd van de wereld hebben. Vissers werken vijf dagen per week. Op zee zelfs dag en nacht, maar als wij geen tijd vrij maken om te demonstreren, ligt er straks geen kotter meer in de havens en wordt er nergens meer paling gelost. Dat mag niet gebeuren.”

Tekst: Michel Verschoor via facebook, klik voor pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *