Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Marine past zeekaarten aan na fout met positie wrak dat kotter Lummetje deed zinken

1 min read

Het wrak van de Ruth, dat een rol speelde bij het zinken van de Urker kotter Lummetje, stond niet juist op de door de marine gemaakte zeekaart vermeld. De Lummetje bleef met vistuig achter het wrak haken, sloeg om en trok twee vissers mee naar de zeebodem.

De onjuiste vermelding op de kaart heeft echter geen invloed gehad op het verloop van de gebeurtenissen, meent de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Voor de Koninklijke Marine was het zinken van de Lummetje aanleiding om zeekaarten opnieuw tegen het licht te houden. Natuurlijk is de positie van het in de oorlog gezonken vrachtschip Ruth aangepast, maar ook is gekeken naar andere zeekaarten.

Daarna zijn bepaalde wijzigingen doorgevoerd. ’De Dienst der Hydrografie heeft een aantal van dit soort afwijkingen geïdentificeerd en in de kaarten gecorrigeerd’, meldt de Onderzoeksraad in het rapport Kapseizen en zinken viskotters.

Lees hier verder op de website van het Dagblad van het Noorden

Download hier het rapport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *