Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Protestactie vissers bij Afsluitdijk [Persbericht]

2 min read

Vissersprotest tegen windmolenparken. Foto Willem Zwaan (@ZwaanWillem) via twitter.

Vandaag 14 augustus varen bijna zestig IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters tussen 11.00 en 13.30 uur langs de Afsluitdijk. Bij vluchthaven Breezanddijk komen ze bij elkaar voor toespraken en het luiden van de noodklok.

De vissers protesteren tegen windmolens die beslag leggen op hun viswateren. Zij vragen zich af of ze nog wel mogen vissen en of hun zonen en kleinzonen het werk op zee kunnen voortzetten. Het ruimteverlies op het IJsselmeer, op de Noordzee en op de Waddenzee is gigantisch. Naast talloze windparken die in rap tempo verschijnen, verliezen vissers ook eeuwenoude visgronden door natuurcompensatie op zee.

VOOR DE JEUGD

“We doen dit voor de jeugd, voor onze opvolging”, zegt Dirk Kraak voorzitter van vissersactiegroep Noordzeevissers-EMK, dat de protestactie organiseert. “Onze jonge vissers zijn gemotiveerd, gaan of gingen naar de visserijschool en verdienen net als onze visserijgemeenschappen #toekomstperspectief.”

MILIEUSCHADE

Vanaf Breezanddijk is windmolenpark Fryslân zichtbaar. Daar mogen IJsselmeervissers zich niet vertonen. Noordzeevissers kampen met hetzelfde probleem. Volgens zeevissers hebben windmolens bovendien een enorme impact op het mariene milieu. Zij vinden de verhalen over biodiversiteitstoename van de energiesector pure bullshit. Tegelijkertijd zorgt de instelling van natuurreservaten voor een verdere inkrimping van hun visgronden. Garnalenvissers op de Waddenzee hebben daar eveneens mee te maken.

EU-WETGEVING

Voorts vrezen vissers een tsunami aan nieuwe EU-wetgeving en nationale overheidsplannen die het werken op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee vrijwel onmogelijk maakt. De totale visserijsector is ook verbaasd waarom milieuorganisaties zich niet druk maken over verdere industrialisering van het IJsselmeer en de Noordzee. Vissers hebben geen vertrouwen in wat ngo’s allemaal beweren.

ZONNEPANELEN OP HET WATER

Plannen om kolossale pontons met zonnepanelen in het IJsselmeer en op zee te verankeren, zijn eveneens in de maak. De pontons belemmeren echter de planktonproductie die juist zo belangrijk is voor de zuurstofvoorziening op aarde. Plankton staat bovendien aan het begin van de voedselketen en is daarom belangrijk voor het overige leven in zee.

ZERO-IMPACT BESTAAT NIET

Europese overheden weten dit dondersgoed maar stellen ter compensatie van de nadelige gevolgen van de ‘groene’ industrialisering natuurgebieden in waar visserij verboden is. Voorts gaan er in Brussel stemmen op om bodemberoerende visserijen te verbieden. Dat impliceert het einde van alle actieve visserijen want er bestaat geen visserij met zero-impact.

IJsselmeervissers, Waddenzeevissers en Noordzeevissers

– Actie-organisatie: Martijn van den Berg, 06.11734773

– Voorzitter EMK: Dirk Kraak, 06.51555200

– IJsselmeervissers: Anja Keuter (UK-146), tel: 06.34347377

– Garnalenvissers: Bart Nieuwenhuis (WR-15), tel: 06.83233720

Voor verdere informatie: emkvissers@gmail.com

Persbericht  EMK via Facebook

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *