Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Massastranding bruinvissen op Waddeneilanden

1 min read

Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen dagen tientallen dode bruinvissen aangespoeld.

Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen dagen tientallen dode bruinvissen aangespoeld. Vrijwilligers van de dierenambulance ruimen de kadavers van het strand, meldt SOS Dolfijn.

De volwassen bruinvissen spoelen sinds donderdag aan op de stranden aan van Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Vrijwel alle aangespoelde bruinvissen bevinden zich in staat van ontbinding.

Er staat al dagen een noordenwind waardoor dode dieren sneller naar de kust drijven. Een dergelijk aantal gestrande bruinvissen binnen zo’n korte periode noemt SOS Dolfijn ongekend. Op Ameland zijn sinds donderdag zeker 26 dode bruinvissen aangetroffen. Op Schiermonnikoog waren het er 15 en op Terschelling 6. De Universiteit van Utrecht gaat onderzoeken wat er aan de hand is.

Momenteel wordt er noord van de Wadden een windmolenpark aangelegd en is er afgelopen week een internationale oefening van de marine gestart. Bruinvissen hebben een heel gevoelig gehoor, de harde geluiden van een heilocatie kan ze doof maken, hun gedrag verstoren en zelfs dieren doden.

De Noordzee wordt de komende jaren volgebouwd met windmolens. Zelfs windmolenbouwers maken zich zorgen over de gevolgen voor dieren. Want hoeveel vogels vliegen zich bijvoorbeeld tegen de wieken te pletter?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *