Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Britse spankotters tegelijk afgeleverd door Macduff Shipyards

1 min read

Eerste ‘span’ in meer dan 30 jaar door Britse werf.

Het Britse Macduff Shipyards heeft twee nieuwe vissersvaartuigen, de Faithful (FR 129) en de Crystal River (FR 178), overgedragen aan hun respectievelijke eigenaars Stewart Buchan en David Cardno uit Fraserburgh.

De schepen worden uitsluitend ingezet voor de spanvisserij vanuit hun thuishaven, het is het eerste ‘span’ in meer dan 30 jaar dat door deze werf wordt afgeleverd.

Om de schepen tegelijk te kunnen afleveren, werd de bouw verdeeld over twee werven, de Faithful werd gebouwd in de hoofdproductiehal van Macduff en de Crystal River werd gebouwd in Buckie.

Om de schepen tegelijkertijd af te leveren werden veel onderdelen voor de Crystal River ook in Macduff gebouwd voordat ze over zee naar Buckie werden verscheept voor montage.

Een woordvoerder van Macduff Shipyards zei: “Zoals in alle bedrijfstakken had de werf te kampen met veel problemen als gevolg van de coronavirus pandemie die het bouwschema voor beide schepen vertraagde en vervolgens de oplevering op hetzelfde moment een uitdaging maakte, maar de werf slaagde erin beide schepen binnen drie maanden op te leveren en wil zowel Stewart als David oprecht bedanken voor hun geduld”.

De Faithful en Crystal River zijn gebouwd naar een identiek ontwerp en delen dezelfde rompvorm als de Good Hope FR 891, die in 2019 door de werf is gebouwd. De casco’s van de schepen meten 26,50 meter lengte over alles met een geregistreerde lengte van 23,95m, 7,80m breed en 4,20m diep.

Onder een video van de proefvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *