Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw onderzoeksproject voor innovatie visserij gehonoreerd

2 min read

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de TU Delft gaan alternatieven voor wekkers onderzoeken.

Een nieuw onderzoek gericht op innovatie binnen de visserij gaat dit jaar van start. Het project is gehonoreerd binnen de tweede call van het Onderzoek voor Duurzame Visserij (ODV).

Na het Europese verbod op de pulsvisserij moeten vissers op tong en schol weer gebruik maken van sleepnetten met zogenoemde wekkerkettingen. Deze kettingen slepen over de zeebodem om de vissen op te schrikken uit het zand. Deze methode veroorzaakt veel bodemberoering (omwoeling van de bodem) en leidt tot hoge brandstofkosten.

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de TU Delft gaan alternatieven voor de wekkerkettingen onderzoeken, bijvoorbeeld inzet van waterstralen of stimuli als licht en geluid. Dit moet leiden tot alternatieve vangtechnieken die efficiënter zijn en tot minder bodemberoering leiden. De onderzoekers hebben in totaal 1,3 miljoen euro toegewezen gekregen. Daarnaast dragen aangesloten partners bijna een ton aan cofinanciering bij (in-kind).

De onderzoekers gaan werken in een breed consortium met bedrijven uit de visserijsector, brancheorganisaties de Nederlandse Vissersbond en Visned, het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland en Wageningen Marine Research. De sector zal tijdens speciale bijeenkomsten de onderzoekers van feedback op het onderzoek voorzien.

Breed onderzoek innovatie visserij

De tweede call (ODV2) is gericht op onderzoeken met een maximale looptijd van zes jaar. De call maakt deel uit het ODV, een breder onderzoek naar innovatie dat bijdraagt aan een toekomstbestendige visserijsector. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld.

Het ODV wordt uitgevoerd door NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. Binnen het onderzoek wordt nadrukkelijk de samenwerking gestimuleerd tussen wetenschappers en de visserijsector. Daardoor wordt de kans op toepassing van verworven kennis vergroot. Binnen de eerste call van het ODV werden eerder vier projecten gehonoreerd.

Gehonoreerd project ODV2

  • New stimulation techniques for flatfish trawling: StimTech – Prof. dr ir J.L. van Leeuwen, Wageningen University & Research(19231)

Deelnemers:
CIV Den oever U.A., CIV Texel, Jaczon BV, Nederlandse Visserbond, TU Delft, VCU Maritime B.V., VisNed, Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland, Vissersvereniging Zuid West, Hydrologie en Kwalitatief Waterbeheer (Wageningen University & Research).

Meer informatie is te vinden op de programmapagina

[Nieuwsbericht NWO 20 september 2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *