Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Steunfonds voor Vlaamse visserij in de startblokken

2 min read

Het ondersteuningsfonds voor visserij in transitie (OVIS) zal binnenkort zijn eerste projectoproepen lanceren. Dat hebben federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld), minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits maandag gemeld.

De vzw Ondersteuningsfonds voor visserij in transitie (OVIS) werd eind 2017 opgericht om de sector te ondersteunen bij de uitdagingen rond verduurzaming en innovatie. Zo zal OVIS onder meer projecten kunnen financieren rond de verantwoorde exploitatie van visbestanden, onderzoek naar duurzame vistechnieken of de vergroening van de vloot.

OVIS wordt gefinancierd via een deel van de bedrijfsvoorheffing dat terugvloeit naar de sector. Zo wordt de sector volgens de ministers gestimuleerd om haar activiteiten en tewerkstelling in België duurzaam te consolideren en verder uit te bouwen. De Europese Commissie bekeek de steunmaatregel, maar besloot vorige maand om geen bezwaren op te werpen.

Daardoor kan OVIS nu de nodige voorbereidingen treffen om echt aan de slag te gaan. Begin volgend jaar zouden de eerste projectoproepen gelanceerd worden. Alle projectaanvragen zullen beoordeeld worden door een wetenschappelijk adviescomité. Projecten die een positief advies krijgen komen in aanmerking voor financiering. Het is de raad van bestuur die vervolgens beslist welke projecten kunnen uitgevoerd worden. Een regeringscommissaris aangesteld door de minister van Noordzee zal toezicht houden op de goede werking ervan.

De raad van bestuur is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Rederscentrale en de vakbonden en wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter, gedeputeerde Bart Naeyaert van de provincie West-Vlaanderen.

[Bron: Vilt]

Lees ook: Nieuw ondersteuningsfonds moet impuls geven aan aquacultuur, visserij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *