Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Spanning tussen Frankrijk en VK over visserijrechten loopt weer hoog op

2 min read

Vissersvaartuigen in de haven van Saint Helier op het Britse Kanaaleiland Jersey

In Frankrijk wordt bijzonder boos gereageerd op de beslissing van de Britse overheid om maar een beperkt aantal Franse vissersvaartuigen toe te laten in Britse wateren.

Het Britse departement (DEFRA) dat over de visvergunningen gaat, verleende eerder 12 van de 47 aangevraagde vergunningen aan kleine Franse vissersvaartuigen om in Britse wateren te vissen.

De andere vergunningen werden geweigerd omdat de vissers niet konden bewijzen dat zij in het verleden ook in deze wateren hadden gevist, aldus DEFRA.

Woensdag kwam daar bovenop dat de autoriteiten van Jersey slechts 64 licenties aan Franse vissersvaartuigen toekennen, op een totaal van 170 aanvragen.

31 andere vissers krijgen wel een tijdelijke licentie die hen meer tijd moeten geven om aan te tonen dat ze in het verleden wel in Britse wateren hebben gevist.

Boze Franse vissers staan klaar om Saint Helier de belangrijkste haven van het Britse Kanaaleiland Jersey te blokkeren.

De voorwaarde om een licentie te krijgen vormt een cruciaal onderdeel van het handelsakkoord dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie vorig jaar zijn overeengekomen. Volgens Jersey wordt nu een “pragmatische en redelijke aanpak” gehanteerd, die zelfs verder gaat dan de gemaakte afspraken.

Eerder dit jaar in mei werd Saint Helier door tientallen Franse visser geblokkeerd. Ook toen uit onvrede met de toegekende visserijrechten en de extra voorwaarden die de Britten zouden opleggen.

De Britse regering reageerde toen door twee marineschepen te sturen, de Franse regering dreigde ermee de stroomtoevoer naar Jersey af te sluiten. Het Britse eiland ligt ongeveer twintig kilometer voor de Franse kust en haalt 95 procent van haar elektriciteit uit Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *