Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Weer.nl: Koudste winter sinds begin van metingen op Zuidpool

1 min read

De website Ventusky, app downloaden kan ook.

Terwijl in de rest van de wereld het ene na het andere warmterecord aan diggelen wordt geschoten, is er op de zuidpool sprake van een opvallend record. Afgelopen winterhalfjaar was er namelijk de koudste sinds het begin van de metingen.

Tijdens het ‘dark season’, dat in Antarctica loopt van april tot september, werd op het Zuidpoolstation Amundsen-Scott een gemiddelde temperatuur van -61,1 graden gemeten, zo meldden onder andere Livescience en The Washington Post.

Volgens de klimatologie journalist Stefano Di Battista lag de gemiddelde temperatuur daarmee maar liefst 2,2 graden onder de referentie van de klimaatperiode 1981-2010 en zelfs 2,5 graden onder de referentieperiode 1991-2020. Dat is een grote afwijking voor een periode van 6 maanden. Het vorige record werd bereikt in 1976. Toen was de gemiddelde wintertemperatuur -60,6 graden.

Naast dit record, eindigden ook nog eens alle vier de maanden van juni tot en met september met een gemiddelde temperatuur onder de -60 graden Celsius. Dit gebeurde slechts 3x eerder, namelijk in 1971, 1975 en 1978. In de wintermaanden juni, juli en augustus lag de gemiddelde temperatuur met -62,9 graden 3,5 graden onder het gemiddelde van 1981-2010. Alleen in 2004 was het kouder.

>> Lees hier verder op Weer.nl <<

Kijk het weer op de Noordzee of wereldwijd op de website Ventusky, app downloaden kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *